x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Durerea violenta a fetei

Durerea violenta a fetei

de Florin Condurateanu    |    03 Ian 2006   •   00:00
Durerea violenta a fetei
AFECTIUNI
Alaturi de sacaitoarele migrene, in categoria durerilor de cap de sine statatoare se asaza si acea temuta nevralgie de trigemeni.
Din cauza durerilor infioratoare pe acest nerv trigemen in zona capului, acum o vreme suferinzii se sinucideau. Unii dintre ei ajungeau la acest gest disperat, neputand sa mai suporte acest chin nerezolvat de medicina.

Opinia specialistului


Explica aceste dureri de cap sef de lucrari doctor Sanda Nica, coordonatorul sectiei de neurologie la Spitalul Clinic Colentina. Nevralgia de trigemeni esentiala se manifesta in teritoriul unui nerv care confera sensibilitatea in zona fetei. Trigemenul este un nerv cu traseu lung, are o ramura oftalmica (in zona ochilor), o ramura maxilara si o ramura mandibulara. Nevralgia de trigemeni esentiala se manifesta printr-o durere foarte violenta, foarte scurta, care dureaza sub un minut. Dar bolnavul poate suferi si 20 de pusee dureroase pe zi. Intre aceste pusee dureroase nevralgia de trigemeni esentiala nu da dureri. Durerea poate fi declansata doar de atingerea unei anumite zone, de exemplu la barbierit sau in timpul mestecarii mancarii, atingere in puncte foarte precise. Nevralgia de trigemeni esentiala este de fapt o descarcare brutala din niste neuroni din ganglioni pe nerv, mecanism asemanator pe undeva cu criza de epilepsie.

Nevralgie esentiala si secundara


Tocmai din acest motiv in tratament se folosesc si medicamente antiepileptice. Dar neurologii prescriu si medicamente antidepresive pentru a modifica pragul de perceptie al durerii seara, plus ca se vizeaza inducerea starii de somn pentru a estompa durerea. Medicii neurologi prescriu aceste medicamente in doze progresive si pentru o durata lunga. In caz ca pacientul nu reactioneaza la aceste medicamente, uneori se apeleaza si la chirurgie pentru a paraliza nervul respectiv. In aceste conditii, dupa paralizarea nervului ce declansa cumplitele dureri, miscarea fetei, mimica raman, dar se pierde sensibilitatea zonelor respective. In afara de nevralgia de trigemeni esentiala exista si nevralgia de trigemeni secundara. Doctorul Sanda Nica precizeaza ca nevralgia de trigemeni secundara are o alta cauza, de exemplu o tumoare la cap.

×
Subiecte în articol: trigemeni nevralgia