x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Excesul de sare aduce cancerul de stomac

Excesul de sare aduce cancerul de stomac

de Magda Marincovici    |    23 Apr 2013   •   18:20
Excesul de sare aduce cancerul de stomac

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă reducerea consumului de sare la o linguriţă, zilnic
Abuzul de alimente sărate provoacă numai rele. Hipertensiune.  Accident vascular cerebral. Migrene. Decalcifierea oaselor. Un studiu al cercetătorilor canadiene demonstrează că o dietă cu preparate prea sărate accelerează declinul cognitiv. Adică, prea multă sare duce la puţinătatea capacităţii intelectuale.

Cel mai recent studiu privitor la consecinţele nefaste ale abuzului de sare aduce probe potrivit cărora consumul mare de sare favorizează apariţia cancerului de stomac. Vestea vine de la cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt din Nashville (Statele Unite). Până acum cea mai responsabilă de apariţia acestei forme de cancer a fost declarată bacteria ulcerului, respectiv Helicobacter pylori. Potrivit OMS, la ora actuală, aproximativ 50% din populaţia Europei este infectată cu această bacterie fără să acuze simptome particulare. Cercetătorii americani susţin că a mânca foarte sărat şi, în acelaşi timp, a fi purtător al helicobacter pylori sunt două condiţii suficiente pentru a activa o oncoproteină specifică. Astfel, este mărit foarte mult riscul de cancer al stomacului.

Organizaţia Mondiale a Sănătăţii ne recomandă să nu depăşim zilnic 5 grame de sare, respectiv o linguriţă de sare. Problema este “aportul de sare ascunsă”, deoarece multe alimente conţin foarte multă sare despre care habar nu avem. “Să nu uităm, o mare parte din e-uri sunt săruri de sodiu. Sunt cărăuşi de sodiu, pe lângă clorura de sodiu care se găseşte în cantităţi mari în alimentele procesate industrial”, ne avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Iată şi câteva date orientative: 100 grame de orez - 4 mg de sare, un ou întreg – 130 mg de sare, 100 g de măsline – 600 mg sare, 100 g pâine albă - 500 mg sare, 100 grame sardină în ulei – 760 mg sare. Trebuie să mai ştim că în mod natural alimentele au în compoziţia lor sare, în special cele de origine animală: lapte, carne, peşte, ou etc. Nu uitaţi că inclusiv apa minerală conţine sare.

Potrivit OMS, limitarea aportului zilnic de sare la 5 grame ar contribui, la nivel global,  la reducerea cu aproape un milion a numărului deceselor prin accident vascular cerebral şi cu aproape trei milionae a numărului deceselor provocate de bolile cardiovasculare.

×
Subiecte în articol: cancer cancer stomacal