x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul din farfurie. Fructe și legume din import pline de pesticide: „Pot produce și anumite forme de cancer”

Pericolul din farfurie. Fructe și legume din import pline de pesticide: „Pot produce și anumite forme de cancer”

de Redacția Jurnalul    |    08 Oct 2024   •   13:30
Pericolul din farfurie. Fructe și legume din import pline de pesticide: „Pot produce și anumite forme de cancer”

Deși legumele și fructele sunt benefce sănătății, majoritatea sunt pline de pesticide. 40% dintre fructe și 30% dintre legume sunt importate din alte țări, iar unele sunt tratate cu substanțe periculoase pentru consum.

Inspectorii de la ANSVSA au descoperit 38 loturi de fructe și legume cu pesticide peste limite în 2024, cele mai multe provenite din Turcia și Egipt. În realitate, ar putea fi mai multe, pentru că, deși importăm milioane de tone, testăm circa 1.000 de produse anual. 

Roșii, ardei, morcovi, porotocale, mandarine și nectarine aduse din Turcia și Egipt, mere din Polonia și Ucraina, dar și salată din Serbia. Toate acestea au fost descoperite de inspectorii ANSVSA cu pesticide peste limite, în urma controalelor din vămi. În total, 38 de loturi de fructe și legume cu susbtanțe periculoase, cu 26% mai multe decât anul trecut.

Numărul lor ar putea fi însă mult mai mare, pentru că, în continuare, testele făcute sunt puține în comparație cu cantitățile importate.

ANSVSA a retras de la comercializare 197 de tone de fructe și legume 

În primele 9 luni ale acestui an, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor a testat doar 1.377 de fructe și legume din import pentru a vedea dacă acestea conțin pesticide peste limite.

Doar în prima jumătate a acestui an, România a adus fructe din alte țări în valoare de 26 de milioane de euro.

„Autoritatea testează cât are menirea să testeze, însă importatorii testează mult prea puțin. Își asumă riscuri și împart riscurile cu consumatorul final”, spune Alexandru Ciric - director Institutul de Cercetare Alimentară.

Multe produse ajung direct la raft, fără să se știe cât de sigure sunt pentru consum. Ulterior se fac controale și se retrag cantități uriașe de la comercializare. În 2023, ANSVSA a retras de la raft 220 de tone de fructe și legume, iar în 2024 au fost retrase 197 de tone, după ce s-a descoperit că produsele conțineau substanțe periculoase pentru consum.

„Urmează o perioadă în care ne așteptăm ca volumele de produse alimentare de origine non-animală, legume și fructe, să crească la nivel național. Acesta este motivul pentru care vom efectua controale întărite”, spune Ioan Oleleu - vicepreșdinte ANSVSA.

„Pot produce si anumite forme de cancer, cum ar fi cancer de sân, de prostată, de ovare. De asemenea, au fost studii care au indicat că pesticidele pot crește incidența unor leucemii”, explică Radu Țincu,medic toxicolog., potrivit Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: cancer fructe legume import pesticide