La începutul anului, Comisia Europeană a acordat autorizația de punere pe piață a unui tratament fără interferon, pentru hepatita C. Este cel mai eficient tratament testat până în prezent, cu o eficacitate care se apropie de 100%. Interferonul era principalul motiv pentru care mulți pacienți aban¬donau până acum terapia, din cauza efectelor secundare.
Cura fără interferon durează 12 săptămâni, față de un an cât dura terapia folosită până în prezent. Potrivit studiilor clinice, în cazul genoti¬pului 1, cea mai răspândită formă a virusului, rata de eșec virusologic este de numai 2%. Pentru România, ar putea fi vești excelente. „În România, 99% dintre pacienții infectați cu hepatita C au genotipul 1B, împotriva căruia tratamentul este cel mai eficient. Practic, ați câștigat la loterie. Boala poate fi tratată în totalitate la voi în țară”, a spus Juan Carlos Lopez Talavera, director medical pe divizia de hepatologie și vice¬președintele AbbVie, firma producătoare.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății și CNAS, negocierile cu producătorul sunt avansate, iar în luna mai s-ar putea încheia un contract pentru furnizarea terapiei în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Varianta pe care merge ministerul este a unui contract cost-volum, în care statul decontează numai tratamentul pacienților care au fost vindecați.
„Vindecat este considerat acel pacient care la 24 de săptămâni după încheierea tratamentului este negativ la teste. Șansele de reinfectare sunt foarte mici după această perioadă, în următorii 5-10 ani”, a spus Juan Carlos Lopez Talavera. Totuși, este important mai ales felul în care pacientul respectă tratamentul. Este vorba de trei pastile dimineața și două seara. Fiind vorba de un tratament antiviral, admin¬istrarea incorectă, la fel ca în cazul antibioticelor, poate duce la mutații ale virusului.
Juan Carlos Lopez Talavera, director medical pe divizia de hepatologie al AbbVie
O povară pentru toate sistemele de sănătate
Opt din zece pacienți infec¬tați nu au simptome în primii ani. În timp, ei devin însă pacienți cu multiple afecțiuni. De la ciroză, până la cancer hepatic, iar mai mult de jumătate dintre pacienții aflați pe listele de transplant hepatic sunt pacienți infectați cu virusul C. Asta înseamnă costuri enorme pentru sistemele de sănătate.
„Multe țări investesc 6-7% din PIB în sistemele de sănătate, dar nu fac o treabă bună în domeniul prevenției. Ne trebuie o reformă majoră în domeniul bolilor cronice, cum este hepatita C, pentru că îngrijirea ulterioară a acestor pacienți e o adevărată povară pentru bugetele de sănătate. Vorbim de tratamente pentru cancer sau de operații costisitoare de transplant”, a spus Rafael Bengoa, directorul DEUSTO Business School din Spania și fost ministru al Sănătății în Țara Bascilor, în perioada 2009-2012.
Potrivit oficialului, țările care vor să controleze boala, nu doar să trateze pacienții, trebuie să planifice o strategie bazată pe patru pași: prevenția, screeningul grupurilor de risc, diagnosticul și tratamentul și urmărirea pacienților.
Jumătate dintre pacienți nu sunt diagnosticați la timp
În fiecare an, 500.000 de oameni mor din cauza hepatitei C. Se estimează că, la nivel global, 160 de milioane de oameni sunt infectați și, anual, 3-4 milioane contractează virusul. Totuși, trei sferturi dintre cei care poartă infecția nu știu de ea, pentru că, în fază cronică, hepatita C este o boală „silențioasă”. Simptomele pot apărea chiar și după 20 de ani de la infectare, în momentul în care virusul a făcut deja foarte mult rău în organism. În ciuda numărului mare de pacienți infectați, numai 3-5% dintre aceștia au acces la tratament. Paradoxal, pentru că hepatita C este singura boală cronică virală care poate fi tratată în totalitate prin medicație. În România, situația nu diferă foarte mult de cea globală. Aproximativ 800.000 de pacienți au fost diagnosticați, însă medicii apreciază că numărul acestor pacienți este mult mai mare. De altfel, cel mai recent studiu despre hepatită, prezentat la al 50-lea Congres de Hepa¬tologie de la Viena, arată că, la nivel global, diagnos-ticarea este încă o problemă. „Mai mult de jumătate dintre bolnavii de hepatita C nu au fost îndru¬mați de medicii de familie către un test relevant, deși s-au plâns la consultații de simptomele specifice bolii. Trebuie să îmbunătățim acest aspect. Nu vrem să așteptăm până când acești oameni devin foarte bolnavi”, a spus Charles Gore, președintele Alianței Mondiale pentru Hepatită.
Cum se transmite hepatita C
Virusul C se transmite prin intermediul sângelui, prin transfuzii cu produse de sânge nesigure, folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar și pe cale sexuală. Virusul poate fi detectat în urma unei analize de sânge.