x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministrul Sănătăţii a vizitat maternitatea din Arad: "Situaţia pentru care am venit nu e una fericită"

Ministrul Sănătăţii a vizitat maternitatea din Arad: "Situaţia pentru care am venit nu e una fericită"

17 Mar 2016   •   21:20
Ministrul Sănătăţii a vizitat maternitatea din Arad: "Situaţia pentru care am venit nu e una fericită"

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a efectuat, joi, o vizită în municipiul Arad, scopul fiind acela de a găsi o soluţie fezabilă pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Trei din cele patru clădiri ale spitalului au fost revendicate şi retrocedate, motiv pentru care la aceste imobile nu s-au mai putut face niciun fel de intervenţii. Drept urmare, clădirile se află într-o stare foarte precară, astfel că spitalul nu mai poate funcţiona în aceste spaţii.

Ministrul a vizitat şi o clădire nouă a spitalului, situată în cartierul Grădişte din Arad. Iniţial clădirea a fost destinată Spitalului TBC, dar în prezent se discută, de asemenea, şi mutarea aici a maternităţii din Arad.

'Situaţia pentru care am venit la Arad nu este una fericită. Dincolo de partea mai puţin bună a Spitalului Matern, am găsit la Arad o comunitate extrem de implicată, toţi factorii responsabili din toate partidele cred că îşi doresc rezolvarea problemelor cu care se confruntă acest spital. (...) Înainte de toate însă, trebuie să ne gândim la viitor, la copii şi la mame', a declarat presei, ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Acesta a subliniat că în acest moment trebuie acţionat pentru a rezolva problemele acute, iar cea de la Spitalul de Obstretică şi Ginecologie din Arad este una foarte mare.

'Am vizitat această nouă clădire cu destinaţie de spital. Trebuie să spun că ceea ce am găsit acolo nu este o situaţie perfectă; am analizat-o împreună cu colegii mei din minister, trebuie gândite nişte circuite, trebuie făcute şi nişte investiţii pentru a amenaja blocul operator, sală de naştere, elemente care nu se regăsesc în structura actuală. În primă instanţă am stabilit că se va face un studiu, iar aici ministerul va ajuta prin detaşarea unui epidemiolog specializat în domeniu. Am înţeles că există disponibilitate, pe plan local, pentru rezolvarea din punct de vedere financiar a problemei şi, drept urmare, cred că acest lucru s-ar putea face în câteva săptămâni, dacă există interes. Sper ca în următoarele luni să fie definitivat acest spaţiu, iar partea de obstetrică şi de neonatologie să se mute acolo, dacă aceste lucruri se vor potrivi', a spus ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul a mai anunţat că Spitalul Matern din Arad va primi, din partea ministerului, 7 incubatoare. De asemenea, SCJU Arad va primi un RMN, a cărui valoare se ridică la 7 milioane euro. De asemenea, ministrul a vorbit şi despre posibilitatea construirii unor noi clădiri, destinate unităţilor spitaliceşti.

'Avem în vedere foarte serios, în momentul rectificării bugetare, să demarăm proiectul unui nou spital pentru pediatrie şi boli infecţioase, proiect ce ne-a fost transmis deja. Acest lucru îl vom evalua însă doar după ce vom şti pe ce fonduri ne vom putea baza', a adăugat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul a fost însoţit, în această vizită, de prefectul Aradului, Cosmin Pribac, de preşedintele interimar al CJ Arad, Adrian Ţolea, de managerul SCJU, dr. Mirandolina Prişcă, precum şi de senatorul Mihai Fifor şi de deputatul Dorel Căprar.

Sursa: Agerpres

×