Fumatul combinat cu un consum excesiv de alcool favorizează apariţia unei maladii nemiloase: cancerul oral. Adesea, simptomele apar în cazurile avansate, deci controalele preventive sunt esenţiale. În România există o metodă foarte simplă de diagnosticare.
Dezvoltarea cancerului oral este cauzată de infectarea cu virusul HPV (Human Papiloma Virus), de consumul de tutun, alcoolul în cantităţi mari, expunerea neprotejată şi prelungită la soare (care poate conduce la apariţia cancerului de buze), predispoziţia genetică, lipsa vitaminelor A, E, C în alimentaţie, poluarea şi prezenţa candidei.
Cancerul oral este mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi mai probabil după vârsta de 40 de ani.
În lipsa detectării precoce, cancerul oral necesită intervenţii chirurgicale, radioterapie şi/sau chimioterapie. Poate fi fatal, cu o rată de supravieţuire generală la 5 ani de aproximativ 50%. În parte, cauza acestui prognostic redus stă în nerecunoaşterea simptomelor timpurii.
La noi, diagnosticarea se poate face cu un aparat special, numit Vel-scope, care „depistează infecţiile virale şi bacteriene, tumori ale glandei salivare, prezenţa cancerului şi a pre-cancerului şi a oricăror alte anomalii ale mucoasei orale”, spune medicul Ionuţ Leahu. O astfel de diagnosticare costă 100 de lei, iar examinarea durează numai două minute. “Lama nu spune că ai cancer, ci indică prezenţa unei probleme la nivelul cavităţii orale. Pentru a stabili un diagnostic corect, acesta poate cere investigaţii speciale, precum: radiografii, tomografii, RMN sau biopsia ţesutului”, adaugă dr. Leahu.
Semnale de alarmă
Vizita la medicul stomatolog devine obligatorie în cazul în care aveţi probleme în masticaţie, înghiţire şi vorbire, simţi un nod în gât, o durere surdă de ureche sau leziuni sau pete de culoare albă, roşie sau rozacee, inflamaţii ale buzelor sau a gurii, dar care nu se vindecă, sângerări gingivale şi căderea dinţilor.
La nivel European, România se clasează pe locul 5 privind rata de incidenţă a cancerului oral, după Belgia. În lume, peste 640.000 de persoane sunt diagnosticate anual - potrivit Oral Cancer Foundation