x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O sarcină sănătoasă

O sarcină sănătoasă

19 Ian 2013   •   00:20
O sarcină sănătoasă
Sursa foto: Thinkstock

Indiferent de vârsta la care concepeţi un copil, următoarele recomandări vă vor ajuta să aveţi o sarcină sigură şi sănătoasă.
Luaţi suplimente de acid folic. Toate femeile care au de gând să rămână însărcinate ar trebui să ia zilnic minumum 400 micrograme de acid folic. Acidul folic ajută la prevenirea defectelor de tub neural.

Menţineţi-vă în formă înainte şi în timpul sarcinii. Exerciţiul fizic regulat poate ţine glicemia sub control iar femeile care sunt într-o formă fizică bună au valoei tensionale mai mici. În plus, forma fizică va ameliora forţa dumneavoastră de a expulza bebeluşul. Consultaţi medicul, dar dacă nu faceţi mişcare în mod curent, puteţi începe cu mersul pe jos. Începeţi un ritm uşor – astfel încât să nu transpiraţi – timp de 10 până la 15 minute în prima săptămână, în funcţie de cât de bine vă simţiţi, ajungând, treptat, la o oră pe zi, dacă e posibil. Întrerupeţi plimbările şi consultaţi medicul imediat dacă respiraţia devine rapidă sau dacă aveţi crampe uterine. Asiguraţi-vă că beţi suficientă apă înainte, în timpul şi după exeriţiul fizic, pentru a evita deshidratarea şi supraîncălzirea.

Luaţi în greutate în limite sănătoase. Ar trebui să luaţi în vreutate între 2,5 şi 3,5 kilograme în primele 13 săptămâni de sarcină; 4,5 până la 6,5 kilograme în următoarele 13 săptămâni; 4,5 până la 6,5 în ultimul trimestru. Subponderea sau greutatea excesivă pot complica sarcina, mai ales dacă aveţi diabet gestaţional sau hipertensiune arterială.

Nu fumaţi şi evitaţi alcoolul. Fumatul şi consumul de alcool cresc riscul de avort spontan, malformaţii congenitale şi greutate mică la naştere a copilului, În mod ideal, femeile ar trebui să evite alcoolul şi tutunul chiar înainte de concepţie.

Consumaţi alimente hrănitoare. Fiecare femeie însărcinată trebuie să recurgă la o dietă nutritivă. Aceasta ar trebui să includă multe fructe şi legume, cereale integrale şi alimente sănătoase. Veţi evita cantităţile excesive de dulciuri sau alimente cu grad crescut de rafinare (şi goale din punct de vedere nutritiv).

Odihniţi-vă suficient. Femeile care prezintă un risc pre-eclampsie sau alte probleme de sănătate, vor fi de obicei sfătuite de medicii lor să-şi reducă programul de lucru. Dar, indiferent de riscuri, ascultaţi-vă organismul – pregătiţi-vă să încetiniţi ritmul când vă simţiţi obosită.

×
Subiecte în articol: sarcina