x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Operatia in Hanovra i-ar salva viata

Operatia in Hanovra i-ar salva viata

de Irina Munteanu    |    01 Aug 2008   •   00:00
Operatia in Hanovra  i-ar salva viata

DISFUNCTIE ● Fara medicamente, bea 23 de litri de apa pe zi
Andreea Cretu are acum 20 de ani. Cind era in clasa a VI-a, in 1999, medicii i-au descoperit o tumoare la creier. A suferit o operatie in 2001 si, pentru ca au aparut complicatii, acum Andreea e micuta de statura, plinuta, si are un defect la ochiul sting. 



DISFUNCŢIE ● Fără medicamente, bea 23 de litri de apă pe zi
Andreea Creţu are acum 20 de ani. Cînd era în clasa a VI-a, în 1999, medicii i-au descoperit o tumoare la creier. A suferit o operaţie în 2001 şi, pentru că au apărut complicaţii, acum Andreea e micuţă de statură, plinuţă, şi are un defect la ochiul stîng.  

Ambiţia Andreei de a face ceva în viaţă, în ciuda tumorii care îi dă dureri groaznice de cap, se vede în faptul că îşi continuă studiile la o postliceală sanitară: "Ştiu că nu am să muncesc niciodată, pentru că am handicap de gradul unu, dar vreau să fac şcoala asta ca să înţeleg ce mi se întîmplă". Coşmarul ei a început cu nişte dureri pulsatile de cap. A mers la neurolog, care i-a prescris un tratament. "Mă îmbuibam degeaba cu pastile, durerea nu ceda. Într-o zi a trebuit să chemăm salvarea." A ajuns la spitalul de copii, unde i s-a făcut o tomografie, i s-a descoperit o tumoare pe creier, care apăsa pe glanda hipofiză, şi au trimis-o la neurochirurgie, la Spitalul Bagdasar. Urma să fie operată, dar înainte de intervenţie anestezistul a aflat că fata tocmai se vindecase de hepatită virală de tip A, aşa că a recomandat să mai întîrzie operaţia cu şase săptămîni. "Veneau Sărbătorile de iarnă şi l-am rugat să amînăm pînă după Sfîntul Ioan. Dar s-au făcut doi ani pînă la operaţie." Andreea explică această întîrziere prin teama pe care mama ei a prins-o în spital, cînd a văzut că multe operaţii nu reuşesc. Părinţii s-au gîndit să apeleze la tratamente naturiste şi aşa fetiţa din clasa a VI-a a început să bea ceaiuri care nu trebuiau asociate cu nimic dulce. A mers şi la o bioenergoterapeută, a făcut şi cristaloterapie, dar acestea nu au ajutat-o cu nimic.

DIABET INSIPID. Andreea continua să meargă la şcoală, iar într-o zi a observat că nu mai poate cuprinde întreaga tablă cu privirea, deşi stătea în banca a doua de pe rîndul din mijloc. Medicul de la şcoală a trimis-o să facă o analiză şi astfel a aflat că tumoarea crescuse. De data aceasta n-a mai evitat operaţia. Intervenţia chirurgicală nu i-a îndepărtat cu totul tumoarea: "Medicii mi-au spus că aşa riscurile de supravieţuire erau mai mari". În timpul operaţiei, cînd tumoarea care apăsa pe hipofiză a fost desprinsă, glanda a fost afectată, iar Andreea a început să sufere de diabet insipid. Asta înseamnă că, fără tratament, ea ar consuma 23 de litri de apă în 24 de ore. Lua picături de Diuretin, dimineaţa şi seara, dar acum nu mai găseşte acest medicament şi trebuie să ia tablete de Minirin la fiecare şase ore. A mers şi la Institutul Parhon, iar în urma analizelor, medicii au constatat că suferea de insuficienţă a tuturor glandelor şi că are nevoie de tratament substitutiv. În clasa a XII-a, din cauză că nervul optic a fost şi el afectat, a făcut strabism la ochiul stîng.

NISTAGMUS. "În iulie 2007 am mers la institutul de neurochirurgie, unde fusesem operată, pentru că tumoarea crescuse, însă doctorii de acolo au refuzat să mă opereze. Apoi, toată luna august am dormit-o toată. La începutul lui septembrie am sunat endocrinologul şi m-a chemat imediat la internare." În octombrie, Andreea a suferit o nouă operaţie, dar nici de această dată nu a fost extrasă toată tumoarea. "M-am ales şi cu nistagmus; uneori, preţ de cîteva clipe, îmi pierd vederea. Mi se întîmplă şi pe stradă." Andreea nu a încetat să spere că există o soluţie mai bună pentru ea. Cînd mama ei a văzut o emisiune despre o fetiţă cu o problemă asemănătoare, care urma să se opereze la Hanovra, în Germania, şi-a dat seama că acolo ar trebui să ajungă şi Andreea. "Acolo, tumoarea este extirpată în totalitate, iar operaţiile reuşesc în proporţie de sută la sută", spune fata, încrezătoare.

Conturi

A ratat prima programare, la 16 iunie, din cauză că nu strînsese banii necesari pentru operaţie, adică 40.000 de euro. La această sumă se adaugă preţul călătoriei, al cazării pentru însoţitor şi plata unui translator. Familia Creţu cîştigă lunar 1.600 de lei, la care se adaugă pensia Andreei, de 200 de lei. Fratele fetei este încă elev. Cine doreşte să o ajute pe Andreea poate depune bani la BRD Rahova, în conturile mamei Andreei, Iulica Creţu: RON   RO27BRDE410SV69383374100; EUR    RO61BRDE410SV08962364100.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete andreea