Unul dintre cele mai consumate produse în perioada postului, pateul vegetal, este o adevărată bombă chimică pentru organism. Circa jumătate dintre produsele de acest tip, care se găsesc pe rafturile magazinelor din România, conţin între 12 şi 15 E-uri, arată un studiu realizat recent de organizaţia InfoCons.
Concret, în cercetarea derulată în perioada 17-24 martie 2016, reprezentanţii InfoCons – Asociaţie Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România au inclus 20 de tipuri de produse de tip pate, pastă sau cremă vegetală, provenite de la 10 producători şi distribuitori diferiţi (Caroli Foods Group SRL, Angst RO SRL, SC Auchan Romania SA, Cristim 2 Prodcon SRL, Glina SA, Hame Romania SRL, Orkla Foods Romania SA, SC Carrefour Romania SA, SC Scandia Food SRL, SC Vascar SA).
Concluziile analizei realizate pe baza informaţiilor de pe etichetele produselor relevă că absolut toate conţin aditivi alimentari, numărul acestora variind între patru şi 15 E-uri. Astfel, 5% din cele 20 de pateuri vegetale au 15 E-uri în componenţă, iar unu din trei produse analizate (30%) conţine 14 aditivi alimentari.
De asemenea, conţinutul de grăsimi este foarte ridicat, acesta fiind cuprins între 13,8 g/100 grame de produs şi 28,1 g/100 grame de produs. Pe etichetele a trei sferturi dintre produse este menţionat conţinutul de zaharuri, iar acesta ajunge şi la 1,98 g/100 grame de produs. Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa românească.