x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolele din pastilele de slăbit

Pericolele din pastilele de slăbit

de Maria Coman    |    25 Mai 2015   •   13:36
Pericolele din pastilele de slăbit

Interpol a emis recent o alertă globală în legătură cu pastilele de slăbit 2.4 - Dinitrophenol (DNP), despre care se crede că ar fi responsabile de moartea unei britanice. În România, de anul trecut, nu se aprobă intrarea pe piaţă a niciunui supliment pentru slăbit, pentru potenţă sau pentru creşterea masei musculare, fără un dosar complet care să conţină un buletin de analize şi pentru produsul final, şi pentru materia primă. Există, însă, produse care au substanţe interzise, nedeclarate în buletinul de analize.

Pe internet pot fi cumpărate fel de fel de pastile, care nu sunt însă controlate practic de nimeni. Chiar şi DNP-ul, substanţa pentru care s-a emis alerta Interpol, este disponibilă online.

Slăbeşti de mori
În cazul pastilelor de slăbit, printre substanţele fără contraindicaţii se numără extractul de ceai verde, carnitina, CLA, lecitina/colina, extractul de ulei de pin, chiar antioxidanţii, coenzima Q10, protectorii hepatici. Multe dintre substanţele care au fost deja interzise, ca de exemplu sibutramina, au efecte secundare care pot fi fatale. În cazul acesteia, medicii au stabilit că riscurile de atac cerebral cresc cu 16%. După ce substanţa a fost interzisă, ea a fost inclusă ilegal în aşa-zise pastile pentru slăbit, despre care se spunea că au în compoziţie plante. Chiar și diureticele sau laxativele folosite în „slăbire” (de fapt pierderea de apă) sunt periculoase în formele lor farmaceutice, mult mai sigure fiind ceaiurile din plante.

Atenţie la pilulele mici!
În cazul pastilelor pentru potenţă, explică specialistul în nutriție și fitness Cristian Mărgărit, sunt frecvente contrafacerile şi contaminările intenţionate cu substanţe chimice.

Din păcate, există firme care adaugă substanţe chimice în produse pe care le declară în mod fals a fi naturale.

Pastilele pentru creşterea masei musculare pot fi împărţite în două categorii: cele foarte mici ca dimensiuni sunt cele chimice, puternice (în general steroizi), cu efecte negative, iar cele mari (cum sunt tabletele de aminoacizi) sunt practic mâncare, sigure pentru sănătate.

Efecte secundare
Chiar şi pentru produsele 100% naturale (extracte vegetale) pot exista efecte secundare pe termen lung. Cele mai frecvente efecte secundare în cazul suplimentelor contrafăcute sunt cele de tip cardiovascular (tahicardii, aritmii), hormona¬le, neurologice (inclusiv depresie şi pierderi de memorie ulterioare).

Suplimentele nutritive trebuie cumpărate din magazine autorizate (inclusiv farmacii), care funcţionează legal şi aş alege produse de la firme cu vechime şi prestigiu pe piaţă. Evitaţi comercianţii- fantomă, firmele fără istorie şi pe cele care promit foarte mult.
Cristian Mărgărit, consultant pe probleme de nutriţie şi fitness
 

×