x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, ţara în care cancerul este diagnosticat mult prea târziu

România, ţara în care cancerul este diagnosticat mult prea târziu

de Magda Bucur    |    26 Mai 2015   •   13:07
România, ţara în care cancerul este diagnosticat mult prea târziu
Sursa foto: Minerva Studio - Fotolia

Aproximativ un sfert din populaţia țării riscă să facă o formă de cancer, înainte de vârsta de 75 de ani. Potrivit ultimelor date GLOBOCAN, în ţara noastră, apar aproape 80.000 de cazuri noi în fiecare an şi 50.000 de bolnavi pierd anual lupta cu boala. Unul dintre motive este că, la noi, cancerul este în continuare diagnosticat târziu.

„Există tendinţa de fugă. Mai mare sau mai mică. Din păcate, foarte multe persoane rămân în stadiul acesta de fugă şi evită problema, adică nu se întorc s-o rezolve”, spune Dania Ş., care la numai 42 de ani a fost diagnosticată cu cancer la sân. „Eram într-un moment al vieţii mele în care toate îmi mergeau din plin şi nu m-am gândit că se poate întâmpla ceva rău.” A amânat investigaţiile aproape un an, dar, din fericire, momentul în care a primit diagnosticul nu a venit prea târziu, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Rezultatele ultimului studiu OncoMonitor arată că afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de pros¬tată și cancerul colo-rectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular. În medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 de pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 de pacienți cu cancer de prostată, 7 pacienți cu cancer renal, 7 cu cancer gastric și 7 cu cancer al vezicii urinare. Dintre pacienţii care ajung la medic cu cancer pulmonar sau de rinichi, mulţi sunt deja în stadii avansate. 7 din 10, în cazul cancerului de plămâni, şi 6 din 10, în cel de rinichi, ajung la medic în stadiul 4. În schimb, aproximativ 20% dintre femeile care descoperă că au cancer la sân ajung cu boala în stadiile 2 sau 3.

Descoperim cancerul în faze avansate şi îl tratăm doar pe jumătate
Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni) cu o vârstă medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de sân are în medie 57 de ani. Totuşi, medicii atrag atenţia că în ultimii ani şi femeile foarte tinere sunt diagnosticate cu tumori maligne. Dincolo de diagnostic, la noi şi accesul la terapie este redus faţă de alte ţări. Astfel, doar puțin peste o treime dintre pacienții cu cancer renal primesc și un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân, 50% primesc o astfel de terapie, pe când în cazul pacienților cu cancer de plămâni, peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menționate.

 

×
Subiecte în articol: cancer