x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate S-o salvăm, să salveze vieţi!

S-o salvăm, să salveze vieţi!

de Andreea Sminchise    |    01 Oct 2010   •   00:00
S-o salvăm, să salveze vieţi!

În 1999, când avea 15 ani, Florentina Vană a fost diagnosticată cu neurinom acustic. Durerile de cap care o în­cercau de câteva săptămâni erau provocate de o tumoare necance­roa­să, care creştea şi îi apăsa pe trun­chiul cerebral. A umblat prin multe spi­tale până să i se pună un diagnostic corect şi, în cele din urmă, a fost ope­rată la Bucureşti. În urma intervenţiei a rămas însă cu sechele - nu mai aude deloc cu urechea stângă şi are o mică pareză pe acea parte a feţei.



După durerea prin care a trecut şi după câtă suferinţă a văzut în spitale, dar şi din admiraţie pentru doctorul care a operat-o, Florentina a luat în acel an decizia care i-a schimbat viaţa - avea să devină medic şi să salveze vieţi.Şi aşa a fost. A repetat clasa a IX-a de liceu, pe care o pierduse din cauza şederii în spitale, şi şi-a schimbat profilul. A făcut chimie-biologie, apoi a dat la Medicină. A absolvit anul trecut, iar acum este medic rezident la Clinica de pediatrie din Spitalul de Urgenţă Craiova. Visul i s-a împli­nit şi, în fiecare zi, Florentina muncea mult pentru a învăţa în continuare. Mai mult, a molipsit-o şi pe sora ei, Cornelia, de microbul medicinei - aceasta şi-a dat licenţa şi urmează să susţină examenul de rezidenţiat.

În urmă cu aproape două luni însă, pe Florentina a început să o doară capul. Analgezicele şi antiinfla­ma­toarele nu aveau nici un efect. După câteva zile de dureri insuportabile, tânăra a făcut un examen tomo­gra­fic care a aruncat-o în cea mai crun­tă disperare. Diagnosticul implacabil a fost „neurinom de nerv acustic drept, voluminos, compresiv pe trunchiul cerebral, cu hidrocefalie in­ternă". A fost imediat trimisă la ur­genţă pentru a i se administra perfu­zii, iar apoi a fost transferată la Bu­cu­reşti. A ajuns la acelaşi spital unde fu­sese operată şi în copilărie ­- Ins­ti­tu­tul Naţional de Neurochirurgie. Aici i s-a făcut un examen RMN, dar re­zultatul a fost acelaşi - tumoare de unghi ponto-cerebelos stâng. Toţi me­dicii care au văzut investigaţiile au căzut de acord - era neapărată ne­voie de o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii.

„Este tot benignă, dar are dimensiuni mari şi apasă pe trunchiul cerebral, acumulând aici o cantitate mare de lichid cefalo-rahidian. Sora mea poate intra oricând în comă... Pentru ea, diagnos­ti­cul a fost o lovitură care a dezechilibrat-o. Poate nu ar fi acum atât de spe­riată dacă nu ar fi avut precedentul, din '99. Pentru că e conştientă că, de data asta, riscă să-şi piardă via­ţa sau să rămână surdă definitiv", spune cu tristeţe Cornelia Vană, sora Florentinei.

În România, nici un medic nu i-a dat şanse tinerei. Nu fără sechele. „A fost un domn doctor la un moment dat care ne-a spus în faţă: «Ce vă fa­ceţi, domne, atâtea probleme? V-o ope­rez eu să nu moară. O să-şi piardă auzul şi gata!... Parcă ar fi singura surdo-mută din lume!». Or, eu nu pot să las să se întâmple asta. Sora mea tre­buie să fie sănătoasă, ca să poată să salveze vieţi, aşa cum a visat", povesteşte Cornelia.

Salvarea Florentinei este o clinică din Germania. International Neurosciente Institute din Hanovra este renumită pentru cazurile de neurinom acustic operate fără ca pacienţii să rămână cu sechele. Cornelia a trimis toate documentele medicale ale surorii sale acolo, iar echipa de me­dici a acceptat cazul. Săptămâna vii­toare, Florentina ar trebui să ajun­gă acolo, pentru că tumoarea creşte în dimensiuni şi îi pune în pericol via­ţa. „Durerile de cap nu cedează la nimic, iar acum are în plus şi ame­ţeli şi vede dublu. Cu cât ajungem mai repede în Germania, cu atât e mai bine pentru ea", spune Cornelia. „E nevoie de 50.000 de euro. Nu ştiu cum o să reuşim să-i strângem...", suspină sora Florentinei.

Dar tânăra nu s-a dat bătută. Îm­preună cu prietenul ei şi cu iubitul Flo­rentinei au organizat o campanie uma­nitară în Craiova şi speră ca oa­menii cu suflet să le fie alături. „Ştim că e criză... Ştim că toţi o ducem prost... Dar nu pot să nu vă rog pentru sora mea. Puţin cu puţin se face mult!" Cu acordul Primăriei, tinerii au instalat în oraş două corturi cu urne pentru donaţii, unul în Piaţa Prefecturii şi altul în cartierul Craioviţa Nouă. Au construit şi un site - http://florentina.gotdns.com/, unde au postat povestea Florentinei şi do­cu­­mentele medicale. Săptămâna trecută, actriţa Nuami Dinescu a organi­zat la Craiova două spectacole carita­bile pentru tânăra medic rezident. „Am reuşit să strângem puţin peste jumătate din suma necesară. Vrem să mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat până acum", spune Cornelia.


Ajutor
Dacă vreţi să o ajutaţi pe Florentina Vană, puteţi face o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la Banc Post, sucursala Olt, oraş Slatina, pe numele tatălui fetei, Gheorghe Vană:
Cont RON ­- RO36BPOS29007096064RON01;
Cont EURO ­- RO68BPOS29007096064EUR01
Cod Swift - BPOSROBU.

De asemenea, puteţi face donaţii şi prin teledon la numerele:
0900.900.790 - pentru 10 EURO;
0900.900.794 - pentru 5 EURO;
0900.900.792 - pentru 2 EURO.

Numerele sunt valabile numai în reţeaua Romtelecom. Pentru mai multe informaţii despre acest caz, Cornelia Vană, sora Florentinei, poate fi contactată la numărul de telefon 0748-36.99.74.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete