x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Să îmbătrânim cu înţelepciune

Să îmbătrânim cu înţelepciune

de Georgeta Licsandru    |    Steluta Indrei    |    Oana Antonescu    |    19 Feb 2008   •   00:00

Oamenii sunt programaţi genetic să trăiască până la 120 de ani. Stresul, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, poluarea, fumatul, alcoolul reduc însă durata de viaţă a omului modern.

Oamenii sunt programaţi genetic să trăiască până la 120 de ani. Stresul, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, poluarea, fumatul, alcoolul reduc însă durata de viaţă a omului modern.

 

 

Procesul de îmbătrânire debutează la 20-30 de ani. Fiecare om ajunge însă la vârsta înţelepciunii în mod diferit, în funcţie de stilul de viaţă pe care l-a avut. Un om care a dus o viaţă echilibrată are toate şansele să se bucure de longevitate. Numeroase studii au demonstrat că procesul îmbătrânirii poate fi încetinit dacă se intervine asupra unor factori de risc. Iată care sunt aceştia. Tensiunea arterială şi colesterolul cresc uşor o dată cu vârsta. Densitatea osoasă se micşorează, ceea ce duce la instalarea osteoporozei şi apariţia fracturilor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul scade, avem mai puţină energie şi de aceea ne îngrăşăm. Şi capacitatea respiratorie, masa musculară şi forţa muşchilor se reduc după 40-50 de ani. Treptat, slăbeşte şi sistemul imunitar, organismul devenind vulnerabil la infecţii şi boli degenerative. Activitatea sexuală nu mai este nici ea ca la 20 de ani. Aspectul fizic se modifică, pentru că pielea se lasă şi se ridează. Ei bine, pentru a ţine în frâu aceşti factori de risc trebuie să mâncăm sănătos, să limităm stresul, să fugim de sedentarism, să nu ne atingem de ţigară şi să nu abuzăm de alcool.

 

 

Dieta sănătoasă

Revista germană Focus a publicat o listă a alimentelor care ne ajută să ne păstrăm tinereţea. Pe lista întocmită de cercetătorii germani se numără fructele (merele, bananele, fructele de pădure), legumele (usturoiul, morcovii, soia, broccoli), peştele, laptele şi ceaiul verde. Aceste alimente sunt bogate în antioxidanţi – vi­tamine şi minerale, care protejează imunitatea şi previn îmbătrânirea precoce. De asemenea, fructele, legumele crude şi peştele previn tulburările de concentrare, de memorie, stările de oboseală şi epuizare care ne îmbătrânesc înainte de vreme.

 

 

Potrivit cercetătorilor germani, ne păstrăm tinereţea dacă mâncăm un măr pe zi. Merele conţin cuercitină, un antioxidant puternic care stimulează imunitatea şi ne ţine inima tânără, pentru că îmbunătăţeşte activitatea sistemului cardiovascular. “În general, fructele şi legumele colorate conţin antioxidanţi pu­ternici şi ne salvează de agresiunile deosebit de periculoase ale radicalilor liberi. Dacă vrem să avem o sursă puternică de antioxidanţi cu puţine calorii, putem să consumăm ceai verde sau negru neîndulcit. Chiar şi unele grăsimi au capacitate antioxidantă mare datorită vi­taminei E şi polifenolilor conţinuţi. Un exemplu în acest sens este uleiul de măsline”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

 

Alungaţi stresul

O altă metodă înţeleaptă menită a încetini procesul de îmbătrânire este alungarea stresului. Conform “Scării lui Holmes” (o clasificare a stresului), orice acţiune pe care o facem prezintă o încărcătură de stres. De exemplu, traversarea străzii este notată pe scara stresului cu 3 puncte, botezul cu 100 de puncte, decesul unei persoane dragi se află la egalitate cu… căsătoria, fiind notate cu 300 de puncte. Stresul este omniprezent în viaţa fiecăruia: acasă, la serviciu, în trafic, chiar şi în week-end sau în concediu. Important este să nu lăsăm stresul să devină cronic, pentru că acesta este responsabil de boli cardiovasculare, depresie, migrene.

 

 

Odihna

Pentru menţinerea sănătăţii, la fel de importantă este respectarea orelor de odihnă, o cerinţă fiziologică vitală. Un adult are nevoie, în medie, de opt ore de somn pe noapte pentru a-şi asigura o viaţă îndelungată, fără probleme de sănătate. Însă şi calitatea somnului este la fel de importantă ca durata. Pe termen scurt, somnul insuficient sau de slabă calitate duce la diminuarea performanţelor cognitive. Pe termen lung, el scurtează speranţa de viaţă, fiindcă accelerează procesul de îmbătrânire, creşte sensibilitatea la stres, dezechilibrează sistemul imunitar al organismului, favorizează obezitatea şi apariţia unor boli precum diabetul sau hipertensiunea arterială, creşte riscul de accident vascular cerebral şi perturbă sistemul endocrin. Se înţelege de ce este deosebit de important să menţinem un echilibru al orelor de somn, dar şi să ne asigurăm condiţii pentru o bună calitate a somnului: oră regulată de culcare, o cină uşoară, linişte, oxigenare suficientă în dormitor, absenţa luminii, evitarea alcoolului, cafelei şi a exerciţiilor fizice înainte de culcare.

 

O altă condiţie esenţială pentru a ne menţine tineri şi sănătoşi este renunţarea la fumat. Cancerul, bolile cardiovasculare, afecţiunile respiratorii sunt adeseori consecinţe ale fumatului. Nu este de mirare că fumătorii trăiesc mai puţin decât cei care nu au acest viciu. În plus, un nefumător are un aspect mai tânăr, fiindcă ţigările îmbătrânesc pielea şi duc la albirea şi căderea timpurie a părului. Substanţele din fumul de ţigară distrug colagenul, proteină a pielii care îi conferă elasticitatea. În consecinţă, îşi fac apariţia ridurile şi cearcănele, iar tenul capătă o paloare gri-pământie. Fumatul duce, de asemenea, la distrugerea foliculilor piloşi şi la oprirea procesului de regenerare a firelor de păr.

 

 

EVITAŢI ALCOOLUL! Un pahar de vin pe zi scade riscul de boli cardiovasculare, însă abuzul de alcool are efectul opus. Fiindcă tulbură activitatea normală a principalelor organe vitale, alcoolul duce la îmbătrânirea timpurie a organismului şi reduce simţitor speranţa de viaţă. Unele forme de cancer şi boli precum cele cardiovasculare sau osteoporoza  sunt cauzate de excesul de băuturi alcoolice. De asemenea, pielea are un aspect îmbătrânit şi este mai lipsită de elasticitate la consumatorii de alcool.

 

REÎNCĂRCAREA BATERIILOR. Week-end-ul reprezintă o sursă de reîncărcare a bateriilor. Important este să ne acordăm acest răgaz pentru a ne elibera de stresul acumulat pe parcursul săptămânii. La fel de important este să facem ceea ce ne place în cele două zile libere. Asta nu înseamnă că trebuie să facem ceva ieşit din comun. A petrece un week-end reuşit poate să însemne şi să stăm acasă, dacă asta ne mulţumeşte. Singurul lucru pe care îl avem de îndeplinit în week-end este relaxarea.

 

 

 

VITAMINA TINEREŢII. Alimentele bogate în vitamina E – germeni de grâu, soia, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, alune, nuci, ouă, legume cu frunze verzi  – ne sunt la îndemână în orice anotimp. Vitamina E, sau vitamina tinereţii, este principalul nostru aliat împotriva îmbătrânirii precoce. Această vitamină protejează organismul de atacurile radicalilor liberi, care sunt la originea ate­rosclerozei, se­ni­li­tă­ţii, cancerului. Rolul protector al vitaminei E creşte dacă este asociată cu alţi an­ti­oxidanţi – vitaminele A, C, seleniul.

 

CEAI. Proprietă­ţile tonice ale ceaiului verde şi ale celui negru se datorează conţinutului în aminoacizi, iod, potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP, K. De asemenea, ceaiul verde şi cel negru au un conţinut ridicat de cafeină, teofilină şi teobromină – alcaloizi puternici, care le dau proprie­tăţi stimulante. Toate aceste elemente ne recomandă ceaiurile dacă vrem să îmbătrânim tineri. De asemenea, specialiştii ne sfătuiesc să bem şi ceai alb. Acesta conţine antioxidanţi care au efect de revigorare asupra pielii, anihilând factorii care determină îmbă­trânirea precoce.

×
Subiecte în articol: recomandări