x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 30% dintre angajați au probleme după revenirea din vacanță. Simptomele depresiei post-concediu

30% dintre angajați au probleme după revenirea din vacanță. Simptomele depresiei post-concediu

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2024   •   16:00
30% dintre angajați au probleme după revenirea din vacanță. Simptomele depresiei post-concediu
Sursa foto: Hepta

Primele zile după întoarcerea din vacanță poate fi grea pentru angajați. Astfel că circa 30% dintre aceștia se confruntă cu anxietate, iritabilitate, oboseală tulburări de somn și apetit în primele zile după revenirea la muncă.

Anca a petrecut ultimele trei săptămâni departe de acte, contracte, termene limită și alte responsabilități, iar revenirea la locul de muncă după o vacanța de vis a fost o adevărată provocare.  

Anca, angajat„A fost destul de grea readaptarea. Reacomodarea după vacanță este dificilă, am o stare de oboseală, sentimente de melancolie, tristețe.”

Angajat: „Este o stare de oboseală continuă, practic dormi și nu te odihnești. Am fost în vacanță, acum ne planificăm altă vacanță, pentru că trecerea asta de la foarte cald la foarte rece.. de la 36 de grade astăzi 18 e foarte mult.”

Simptomele depresiei post-concediu

Iritabilitate, oboseală, anxietate, deprimare, pierderea poftei de mâncare sau chiar stări de rău - sunt printre cele mai întâlnite simptome. Cei mai predispuşi la depresia post-concediu sunt angajaţii cu vârste între 25 și 40 de ani.

Roxana Filip Igna, psiholog: „Dacă noi revenim la rutina pe care o avem sau dacă nu avem să ne formam una, să avem un ritual dimineața, să mâncăm, să ne bem ceaiul, ca să nu plecăm în grabă spre locul de muncă. Orice activitate pe care noi o avem și în timpul săptămânii, cum ar fi să ieșim undeva cu prietenii, plimbările în pădure, jocurile de echipă, ajută foarte mult să avem o stare de bine.”

Fenomenul se aseamănă foarte bine cu sindromul de duminică seara, când circa 50% dintre angajați au o stare de disconfort psihic, cu gândul că urmează o nouă săptămână de muncă, potrivit Antena3 CNN.

×