x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19

22 Mai 2020   •   15:28
Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19

Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19, arată un studiu publicat de BMJ Journals, citat de EFE. Cercetarea a fost realizată de oameni de știință din Marea Britanie, Europa şi SUA. 

Această substanță este un hormon produs de piele, în urma expunerii la soare, şi ajută la reglarea cantităţii de calciu şi fosfor din organism, necesare pentru sănătatea oaselor, dinţilor şi a muşchilor.

"Un nivel adecvat de vitamina D în corp este crucial pentru sănătatea noastră, un nivel prea scăzut poate duce la rahitism sau la osteoporoză, dar o cantitate prea mare poate determina o creştere a nivelului de calciu în sânge, ceea ce ar putea fi dăunător", a avertizat Sue Lanham-New, de la Department of Nutritional Sciences al Universităţii din Surrey, şi principala autoare a studiului.

Mai multe rapoarte neverificate au transmis că doze mari de vitamina D (peste 4000IU/d) ar putea reduce riscul îmbonăvirii de COVID-19 şi ar trata infecția.

Cercetătorii au studiat baza ştiinţifică a acestor afirmaţii, și au ajuns la concluzia că nu există o legătură clară între consumul de vitamina D şi rezistenţa la infecţiile respiratorii.

Persoanelor care nu petrec timp în aer liber ori sunt obligate la izolare, neputând-se expune la soare, de unde organismul preia vitamina D, li se recomandă să ia suplimente cu această vitamină, dar sub recomandări stricte.

Suplimente de vitamina D, de 10 micrograme pe zi, sunt necesare în lunile de iarnă, în perioada octombrie - martie, ori pe toată durata anului dacă expunerea la lumina soarelui este limitată. Aportul de vitamina D poate fi obținut și din unele alimente, precum peştele, carnea roşie, gălbenuşul de ou şi cerealele.

×
Subiecte în articol: coronavirus covid 19 Vitamina D