x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Te poți îngrășa de la lacul de unghii

Te poți îngrășa de la lacul de unghii

de Magda Bucur    |    28 Oct 2015   •   22:20
Te poți îngrășa de la lacul de unghii

Unghiile îngrijite sunt cartea de vizită a oricărei femei, dar v-ați gândit că, odată cu lacul de unghii, ați putea aplica ș i alte substanțe care vă pun în pericol sănătatea?

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA, împreună cu un grup de activism pentru mediu, arată că majoritatea lacurilor de unghii conțin TPHP sau trifenil fosfat, un produs chimic cu efecte negative asupra sistemului endocrin. Ce este cel mai grav e că, odată aplicată pe unghie, substanța intră rapid în organism. Cercetătorii au rugat 26 de femei-voluntar să își aplice ojă pe unghii. La 14 ore după ce își făcuseră unghiile, cele 26 de participante la studiu au fost testate, iar rezultatele au arătat că nivelul de trifenil fosfat din organismul lor crescuse de aproape șapte ori.

TPHP este un produs extrem de toxic, folosit la fabricarea plasticului și a mobilei, datorită proprietăților sale ignifuge. La nivelul organismului uman, spun medicii, afectează sistemul endocrin și metabolismul, contribuind la creșterea în greutate și chiar obezitate. Producătorii de lacuri de unghii au început să folosească acest compus toxic în locul unui alt produs chimic, dibutil ftalat, despre care studiile au arătat că afecta sistemul endocrin și fertilitatea.

De altfel, studii similare, făcute de cercetătorii de la Universitatea din Missouri, au arătat că majoritatea produselor de îngrijire personală, folosite de femei, conțin astfel de chimicale nocive. Au fost găsite substanțe care conduc la instalarea înainte de vreme a menopauzei în parfumuri, geluri de duș sau chiar săpun lichid.

"Este foarte rău că aceste lacuri de unghii care sunt promovate în rândul femeilor și chiar adolescentelor conțin ast¬fel de substanțe toxice. Mai grav este că organismul lor absoarbe aceste chimicale destul de repede" - Dr. Johanna Congleton, co-autor al studiului

Studiul arată că aproape 50% dintre lacurile de unghii conțin TPHP,
 

×