x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapie cu cirese

Terapie cu cirese

06 Iun 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In luna iunie, pentru doar doua-trei saptamani, ne putem bucura de capsuni, cirese, visine, caise...

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Avandu-le la dispozitie o perioada atat de scurta trebuie sa profitam de proprietatile fructelor de sezon, bogate in macro si microelemente, calciu, fier, potasiu. Potasiul este antagonist cu sodiul, iar in alimentatia noastra, de multe ori cantitatea de sodiu depaseste cu mult potasiul. De aceea, capsunile, ciresele, caisele, dar si fructele de padure sunt o solutie prin care organismul nostru primeste potasiul necesar bunei functionari a muschiului cardiac.

    Ajuta sistemul nervos

    "Aceste fructe sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn bolile neuro-degenerative, afectiunile cardiovasculare si imbatranirea precoce", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Studiile au aratat ca antocianidinele favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange. De aceea, capsunile sunt recomandate persoanelor care sufera de varice ale membrelor inferioare, dar si de hemoroizi. Fructele de sezon sunt indicate in prevenirea cancerului de colon si de stomac datorita continutului ridicat de fibre alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic care se gasesc in aceste fructe impiedica formarea substantelor cancerigene in stomac.

    Avand un continut bogat in vitamina E, vitamine din complexul B, capsunile, caisele, fructele de padure contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, fiind recomandate in nevroze, astenii, dar si pentru prevenirea insomniilor. In acelasi timp, consumul de caise da rezultate bune in cazurile de astm bronsic, in senzatia de gat uscat. "Cei care au tulburari de vedere nocturna si cei care sunt lipsiti de energie ar trebui sa profite de caisele proaspete", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Aceste fructe ajuta si la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate celor care sufera de guta, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide).

    Ciresele amare previn cancerul

    Avand putine calorii, ciresele sunt indicate in curele de slabire. De asemenea sunt o buna sursa de potasiu, vitamina C, fibre alimentare. Spre deosebire de cele dulci, ciresele amare sunt mai bogate in substante cu proprietati antioxidante si cu efect anticancerigen. Atat fructele proaspete, cat si ceaiul din codite de cirese au efecte diuretice puternice, actionand in mod natural si fara sa agreseze organismul asemenea medicamentelor.

    Visinele sunt apropiate de cirese in ceea ce priveste proprietatile terapeutice, insa provoaca o aciditate mai mare a sucului gastric. Visinele contin substante anticoagulante, fiind recomandate celor care sufera de ateroscleroza in prevenirea complicatiilor acestei afectiuni. De asemenea, au efecte tonifiante si de remineralizare a organismului datorita potasiului si vitaminei C continute.

    Singurele contraindicatii ale acestor fructe sunt alergiile alimentare.

    Studiile au aratat ca aproximativ 70% dintre persoanele alergice la aceste fructe au varste sub 30 de ani, majoritatea fiind insa copii mai mici de 6 ani.

    Printre manifestarile alergice la fructele de sezon se numara greturile si varsaturile, crampele abdominale, diareea, edeme ale fetei si limbii, congestia cailor respiratorii, precum si ameteli, senzatie de lesin. Cel mai bun tratament este evitarea fructelor care le declanseaza, este de parere prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

    CAPSUNILE. Sunt foarte sarace in calorii (27 kilocalorii/100 g) si bogate in vitamine, in special vitamina C (80 mg/100 g). Fibrele alimentare continute de aceste fructe sunt necesare pentru buna functionare a tubului digestiv si pentru scaderea nivelului colesterolului rau in sange. De asemenea, capsunile au proprietati hipoglicemiante, consumul lor putand scadea nivelul de glucoza in sange. Datorita compozitiei lor, capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinind imbatranirea.

    FRUCTE DE PADURE. Zmeura si murele sunt bogate in vitamina C, calciu, fier, potasiu, vitamina E, caroten, fibre alimentare. De asemenea, murele si zmeura sunt o buna sursa de acid folic, necesar pentru buna functionare a sistemului nervos. Consumate in stare proaspata, murele au proprietati depurative, laxative si antidiareice. Prin proprietatile tonice, depurative, diuretice si laxative pe care le are, zmeura este recomandata celor care sufera de astenie, stari febrile, guta, constipatie.

    CAISE. Medicina traditionala chineza recomanda caisele in tratarea anemiei. Intr-un raport din anul 1998, Fundatia World Cancer Research (Marea Britanie) a aratat ca betacarotenul in care sunt bogate caisele poate preveni cancerul de stomac si de plamani. Datorita continutului ridicat de potasiu, caisele sunt recomandate hipertensivilor, dar si persoanelor in varsta care sufera de depresie, caisele ameliorand simptomele specifice acestei boli. Avand putine calorii, caisele sunt indicate si in dietele de slabit.

    SFATUL MEDICULUI
    "Capsunile au un continut scazut de zahar, putand fi consumate si de diabetici. De asemenea, capsunile, caisele, fructele de padure pot calma durerile provocate de inflamatii in poliartritele reumatoide. Cel mai bine este ca aceste fructe sa fie consumate proaspete si mai putin sub forma de compot sau de dulceata, pentru ca in aceste cazuri apare zaharul cu efectele lui. Nici daca se folosesc indulcitori nu este bine. Unii spun ca daca sunt mancate cu zahar, capsunile sunt mai apetisante. Zaharul insa reduce din proprietatile benefice ale fructelor, scazand astfel efectele terapeutice. Este bine sa ne educam gusturile si sa consumam fructele fara adaos de zahar", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
    ×
    Subiecte în articol: alimentare fructe fructele caisele capsunile