x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Uterul la control!

Uterul la control!

de Oana Antonescu    |    08 Noi 2005   •   00:00
EXAMEN MEDICAL
Cum putem afla daca uterul nostru este sanatos? Examenul medical care ne poate raspunde la aceasta intrebare se numeste histeroscopie. Aceasta investigatie nu doar exploreaza cavitatea uterina si ajuta specialistul sa stabileasca un diagnostic, dar poate si trata leziunile depistate, prin procedee operatorii.

In prima situatie, avem de-a face cu histeroscopia diagnostica, o investigatie cu ajutorul careia se poate vizualiza cavitatea uterina. Procedura se realizeaza cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic, ce poarta numele de histeroscop. Informatiile pe care le ofera acesta sunt legate de forma cavitatii, ostiile tubare (punctul de la care pleaca trompele uterine), aspectul endocolului si a mucoasei uterine. La nivelul acesteia pot exista anomalii precum fibroame, polipi, sinechii sau formatiuni canceroase. Imaginile pe care le capteaza sistemul optic sunt transmise pe un monitor, prin intermediul unei camere de luat vederi. Un histeroscop pentru diagnostic masoara doar cativa milimetri, motiv pentru care examenul este nedureros. In plus, el dureaza doar cateva minute si poate fi efectuat in timpul unei simple consultatii ginecologice. Cand apelam la o histeroscopie? "Atunci cand la examenul ecografic apare suspiciunea unei formatiuni uterine sau in cazul in care pacientele au sangerari in afara perioadelor de menstruatie", ne sfatuieste medic primar obstetrica-ginecologie, asistent universitar Anca Simionescu, de la Spitalul Clinic "Filantropia". Aparatul ofera informatii legate de anomaliile uterului, vede forma acestuia, iar in cazul anomaliilor, medicul specialist va putea spune cu exactitate in urma histeroscopiei daca formatiunea depistata este operabila.

Rezectie cu histeroscopul

In cazul in care formatiunile uterine sunt operabile, pacienta va apela in continuare la histeroscopia operatorie, care presupune rezectia formatiunilor intrauterine descoperite la histeroscopia diagnostica. Operatia se face intotdeauna sub anestezie generala. Pentru histeroscopia operatorie, dispozitivul cu fibre optice are diametrul mai mare din cauza instrumentelor atasate acestuia. Medicul chirurg va indeparta polipul sau fibromul, iar intreaga operatie nu dureaza mai mult de o ora. Daca pacienta a fost spitalizata dimineata, ea se poate externa in aceeasi zi.

CONFUZII. Histeroscopia se confunda adesea cu histerectomia. Aceasta din urma presupune insa excizia chirurgicala a uterului in urma unor sangerari imposibil de controlat, a unui fibrom sau a unui cancer uterin. De asemenea, histeroscopia nu trebuie sa se confunde nici cu histerografia, care este un examen radiologic al uterului. Histerometria este si ea diferita de histeroscopie, intrucat ea masoara profunzimea cavitatii uterine cu ajutorul unei tije gradate (histerometrul) din plastic sau metal, care se introduce prin colul uterin pana in fundul uterului. Procedura se foloseste inainte de intreruperile de sarcina, la chiuretajele bioptice sau inainte de a monta un sterilet.

ALTERNATIVA. Histerectomia, excizia chirurgicala a uterului, poate fi inlocuita cu succes de endometrectomie, care presupune excizia endometrului (mucoasa care captuseste uterul). Endometrectomia este practicata la femeile de peste 40 de ani, care nu mai doresc copii. Procedura are ca rezultat intreruperea ireversibila a sangerarilor menstruale si se realizeaza cu ajutorul histeroscopului.

×