x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vitamina D previne atacul cerebral

Vitamina D previne atacul cerebral

de Magda Marincovici    |    16 Iun 2013   •   18:14
Vitamina D previne atacul cerebral

Lipsa vitaminei D din organismul nostru ar putea fi cauza unor boli coronariene. Un recent studiu prezentat la American Heart Association demonstrează că probabilitatea de a face o boală a coronarelor creşte cu 45% şi de a suferi un atac cerebral, cu peste 75%, în cazul persoanelor ce prezintă carenţe de vitamina D. 

Pentru a acoperi această lipsă, trebuie să ştim că vitamina D se găseşte în peştele gras (ton, macrou, somon), dar mai ales în ficatul de morun: 100 grame de ficat de morun furnizează 220% din necesarul zilnic. De asemenea, mai trebuie să ştim că vitamina D este sintetizată de piele sub acţiunea razelor ultraviolate venite de la Soare. Pentru aceasta, specialiştii ne recomandă o expunere “rezonabilă” la soare.

De altfel, vitamina D este esenţială pe tot parcursul vieţii. În cazul copiilor, ea previne rahitismul, contribuie la întărirea sistemului osos şi a dentiţiei. Pe tot parcursul vieţii, vitamina D are acţiune imunomodelatoare, limitând riscul de infecţii, inclusiv de gripă. De asemenea, vitamina D este implicată în prevenirea bolilor autoimune, cum ar fi scleroza în plăci sau diabetul de tip 1. În cazul persoanelor ce au depăşit vârsta de 50 de ani, asociată cu calciul, vitamina D previne osteoporoza şi riscul de fracturi. Dar şi aşa administrarea de suplimente ce conţin această vitamină trebuie făcută doar cu recomandarea medicului.



×