x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vrei un zâmbet de revistă? La ce alimente trebuie să renunți

Vrei un zâmbet de revistă? La ce alimente trebuie să renunți

15 Mai 2016   •   00:00
Vrei un zâmbet de revistă? La ce alimente trebuie să renunți
Sursa foto: pojoslaw/Getty Images/iStockphoto

Stomatologii spun că pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos, este foarte important să ținem cont de igiena orală și să adoptăm o dietă echilibrată. PH-ul din gură trebuie să rămână neutru, pentru că astfel se păstrează sănătatea orală. Așadar, atunci când îți alcătuiești meniul, trebuie să te gândești inclusiv la natura alimentelor: cele acide trebuie echilibrate prin alte alimente cu un PH bazic.

„Principala cauză a apariției cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale este placa bacteriană, acea peliculă fină, incoloră, albă sau gălbuie, care apare pe dinți după ce mâncăm. Dacă nu este eliminată  prin periaj dentar, va conduce către adeziunea bacteriilor și apariția plăcii bacteriene. Dacă nu sunt luate măsurile necesare, iar aceasta persistă mai mult de două luni în cavitatea orală, atunci va conduce către apariția tartrului, principala cauză a cariilor, problemelor parodontale și a pierderii dinților”, explică dr. Ada Epistatu, medic stomatolog în cadrul Clinicii Ada Dental Center.

Două pahare de apă, la fiecare masă

Carnea preparată la grătar sau la cuptor are un PH acid. De aceea, este foarte important să consumăm alături de aceste alimente și o salată, care are un PH bazic. De asemenea, prăjiturile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic, care să neutralizeze aciditatea provocată de acestea și să stimuleze producția de salivă. „Saliva vâscoasă sau produsă în cantitate mică favorizează producerea plăcii bacteriene, acționând ca un lipici care menține alimentele pe dinți. De aceea, este recomandat să bem minim două pahare de apă la fiecare masă, care să mențină gura umedă și să stimuleze producerea de salivă, cu un rol extrem de important în autocurățarea dinților”, explică dr. Ada Epistatu.

Consumul de covrigei, chips-uri sau alune trebuie evitat pe cât posibil sau realizat în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate și produc salivă. În caz contrar, acestea riscă să rămână lipite pe dinți o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală. Băuturile colorate, în special vinul roșu, pătează dinții, contribuind la demineralizarea smalțului. Sucurile naturale, deși sunt sănătoase, pigmentează dinții, de aceeea este ideal să fie consumate cu paiul. Specialistul spune că este de evitat consumul excesiv al băuturilor răcoritoare și carbogazoase, care au un PH acid și stimulează placa bacteriană.

Alimente ce ajută să ne menținem sănătatea orală

„Un rol foarte important pentru sănătatea orală este aportul de vitamine și minerale. De aceea, recomand tuturor să completeze dieta cu fructe, legume, pâine integrală, lapte și produse lactate degresate. Alte alimente ce ajută sănătatea orală sunt: ceapa verde, care omoară bacteriile responsabile de căderea dinților, ciupercile, care inhibă producerea acestora, semințele de susan, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, ghimbirul, cu rol anti-inflamator, precum și morcovul, care aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dento-maxilare”, explică dr. Ada Epistatu.

Medicul stomatolog ne sfătuiește să ne menținem o igienă orală optimă prin periajul dentar, dușul bucal și folosirea aței dentare după fiecare masă.

×