În 2009, Anul Boului de Pământ, stomacul, ficatul, pancreasul sunt zonele unde se pot cuibări bolile. Dar medicina chineză, cu ajutorul terapiilor ei blânde, verificate de mii de ani, poate ţine piept acestor boli.
Abordarea organismului omenesc este cu totul alta în Extremul Orient. Acolo îşi găsesc rolul în prima linie a scenei energiile, mintea, sufletul. Se pare că ultimele cercetări ale ştiinţei mondiale încep să dea dreptate partizanilor teoriei care aşază sufletul şi gândul în prim-plan.
Împăratul a toate e sufletul
M-am întrebat cu întristare tot timpul cum atât de rafinata medicină clasică s-a încăpăţânat să nu ia în considerare şi factorul suflet. Medicina de tip european şi american, deci medicina clasică, punea diagnostic conservator şi apoi îl îndopa pe bolnav cu pilule chimice sau îl înţepa cu injecţii de sinteză chimică. Când medicamentele se dovedeau neputincioase, medicina clasică tăia o bucată de pancreas, o bucată de plămân, o bucată de prostată sau ovarele. Am crezut întotdeauna că împăratul a toate cele este sufletul, că el e în stare să regleze funcţionarea organismului sau să-i dea peste cap mecanismele. Am refuzat să cred că, atunci când omul moare, sufletul lui devine hrană pentru viermi precum un zgârci de la genunchi. Spre deosebire de medicina alopată, medicina din China, din India şi în general din Orientul Îndepărtat pune la loc de cinste sufletul. Încoronează şi gândul.
Probe ştiinţifice
Explică aceste teorii recente doctorul Teodor Coldea, medic de medicină clasică, dar care practică tratamente naturiste aşezate pe criterii solide, adică practică acupunctură, fitoterapie, apiterapie, biorezonanţă. Relatează doctorul Teodor Coldea că ultimele descoperiri, având la bază geniala fizică cuantică, au adus probe riguroase de ştiinţă că există suflet, că există gând, care guvernează procesele din organism. Şi aceste descoperiri aduc în calitatea de vedete acupunctura, cea care acţionează pe meridianele de energie, biorezonanţa care lucrează cu vibraţii etc. Una dintre probe a fost că un om de ştiinţă a descoperit în laborator o particulă. Nu numai că el a descoperit-o, dar a pus în evidenţă că, în timpul interacţiunii dintre savant şi această particulă, s-a schimbat comportamentul atât al omului de ştiinţă, cât şi al particulei. Cu alte cuvinte, există o interacţiune pe bază de suflet şi gând între toate cele ale Universului. Alte cercetări ştiinţifice cu date palpabile au pus în evidenţă că gândirea poate modifica codul genetic. Sub influenţa gândului, iată că se modifică genele. De fapt, este incomplet aspectul potrivit căruia cea mai avansată medicină clasică de azi şi-a focalizat cercetările asupra geneticii, dar aceste lucrări ştiinţifice trebuia să pornească de la fizica cuantică, de la geniala idee a lui Einstein, cel care uluitor a susţinut că materia este o energie condensată atunci când se ajunge la viteza luminii. Altă cercetare modernă, întreprinsă tot în marile laboratoare ale ţărilor bogate, a pornit de la divizarea unei particule în două părţi, care au fost trimise în direcţii diferite la mari distanţe una de alta. Dacă uneia dintre jumătăţile particulei i se aplică un câmp de forţe, automat se schimbă şi comportamentul celeilalte jumătăţi de particulă, care se află la mii de kilometri distanţă. Iată, deci, că se confirmă ideile că, în câmpul Universului, particulele se influenţează reciproc. Pe baza sufletului şi sub comanda acestuia, dar şi al gândului, se ajunge la concluzia că ţie nu poate să-ţi fie bine decât dacă îi e bine şi celui din apropierea ta. Deci viitoarea lume va trece de la conştiinţa individuală la conştiinţa colectivă.
Această nouă abordare redesenează vidul din Univers. Deci, de fapt, vidul Universului nu e un vid, ci este un câmp de forţe umplut de iubire şi în vidul acesta clipesc, strălucesc mici stele care suntem noi şi în interiorul fiecărui om este aceeaşi construcţie ca în vidul Universului. Bineînţeles că prin iubire nu se înţelege, exprimându-ne în argou puţin golănesc, gacicăreala dintre un bărbat şi o femeie, prin iubire se înţelege iubirea aceea totală, iubire de bine, iubire de idealuri, iubire de ambiţiile tale, iubire de semenii tăi, iubire de munca ta, iubire de caracterele frumoase. Deci, iată cum sufletul şi gândul încep să devină şefii Universului, dar şi al Universului mic din noi. Se pune întrebarea atunci ce e sufletul? La câte ştim astăzi şi încă ştim destul de puţin, sufletul este o bucăţică de energie, dar marea lui alcătuire este şi din Dumnezeire, din sămânţa pusă în sufletul omului de Marele Creator.
Apă şi pământ
Revenind la concepţiile medicinii din China, doctorul Teodor Coldea specifică faptul că anul 2009 este considerat Anul Boului de Pământ. Un an caracterizat prin pământ şi apă. Pământul dă stabilitate, este un factor care se construieşte prin muncă, prin strădanie, prin gânduri bune. 2009 este un an în care va predomina lucrarea fiecăruia, strădania, munca, facerea de lucruri concrete şi mai puţin ducerea cu vorba. Pământul are corespondent în organism în pancreas şi stomac, denumite de chinezi focarul mijlociu. În stomac, când ajung alimentele sunt digerate şi răspândite apoi în corp de către pancreas. În subordinea stomacului şi pancreascului, după filosofia chinezilor, se găsesc partea conştientă a sistemului nervos, sistemul nervos periferic, sângele şi articulaţiile. În 2009, se agravează la oameni suferinţele de stomac, căci stomacul este un punct slab în Anul Boului de Pământ, dar oamenii vor mai avea dureri în oase, anemii, căci şi acestea sunt puncte cu energii slabe la începutul de an. Tocmai de aceea, aceste puncte slabe ale anului în curs trebuie întărite, fortificate prin terapii naturiste. Aceste puncte slabe trebuie echilibrate energetic prin acupunctură, prin plante, prin biorezonanţă.
Apa este simbolul sufletului şi al subconştientului, adică al gândurilor care nu au ajuns la suprafaţă, al gândurilor care ne macină pe dinăuntru. Tocmai de aceea, pe baza diagnosticului asiatic, punctele găsite ca slabe trebuie să fie întărite şi să se frâneze îngrijorările, spaimele. Din combinaţia simbolurilor Apă, Pământ, chinezii susţin că va fi un an al raţiunii, al descoperirilor ştiinţifice. Apa, adică sufletul, e adusă în prim-plan de elementul pământ. Apa ţine de rinichi, iar rinichiul are în subordine urechile, o parte din sistemul nervos şi oasele. Deci, naturist trebuie să fie echilibrată energia rinichilor. În luna ianuarie, energia este a focului şi a lemnului. Deci pot apărea tulburări în vezica biliară, în ficat, în inimă.
FITOTERAPIA. De mii de ani, plantele sunt folosite de medicina tradiţională chineză pentru proprietăţile lor terapeutice, datorate substanţelor active din compoziţia acestora. Spre deosebire de medicamente, terapia cu plante are o acţiune blândă şi foarte rar provoacă efecte adverse – dacă se respectă indicaţiile fitoterapeutului. Eficienţa şi durata de administrare a tratamentelor cu plante medicinale depind de tipul şi severitatea afecţiunii.
ACUPUNCTURA. Este una dintre cele mai vechi practici ale medicinei chineze şi presupune stimularea cu ace a unor puncte situate de-a lungul unor meridiane energetice ce formează o reţea complexă. Potrivit principiului acupuncturii, o boală fizică sau o problemă psihoemoţională întrerupe fluxul normal de energie care trece prin organismul fiecăruia dintre noi. Acele de acupunctură pot restabili acest flux. Acupunctura s-a dovedit eficientă în tratamentul unui număr foarte mare de afecţiuni: de la depresii, insomii şi migrene, până la bronşite, astm, hipertensiune arterială, gastrită, ulcer, afecţiuni reumatismale, ginecologice, dermatologice, infecţii, chiar şi paralizii sau cancer.
ECHILIBRU ENERGETIC. Fiecare fiinţă vie posedă un câmp energetic, iar bolile şi stările sufleteşti dezechilibrează acest câmp energetic, potrivit principiului bioenergoterapiei, o practică medicală chineză străveche. Bioenergoterapeutul poate corecta asemenea dezechilibre, ameliorând şi chiar vindecând complet majoritatea afecţiunilor de care suferim.
În februarie, predominante sunt focul şi lemnul. Se pot agrava stările de hipertensiune, cardiopatie, ficatul gras şi trebuie echilibrate energiile acestor organe. Plantele pentru ficat şi vezica biliară sunt turiţa, sunătoarea, gălbenelele.
În martie caracterizarea este prin elementul pământ. Ca atare, pot să se dezechilibreze stomacul, pancreasul, articulaţiile, ce trebuie revigorate încă din februarie.
Aprilie este o lună a amestecului dintre foc şi pământ. Pot să se agraveze bolile de circulaţie, de inimă, hipertensiunea, afecţiunile de ficat, de pancreas, de articulaţii. Se recomandă urzică, păpădie, ţintaură, trifoiul roşu.
Luna mai este caracterizată prin foc şi metal. Simbolul metalului arată că scade imunitatea, deci se şubrezesc plămânii şi intestinul gros.
În luna mai, se recomandă terapii cu propolis, cu echinacea, cu gălbenele, cu plantele din China, cordiceps şi caloderma, iar din India, cu planta aşvaganda.
ŞTIAŢI CĂ
• Prima atestare documentară a acupuncturii datează din anul 2.500 î.Hr., la începutul dinastiei Han. Acele erau realizate atunci din piatră cioplită şi lustruită
• Efectele plantelor se instalează în timp şi necesită o administrare prelungită
• Fitoterapia nu este indicată în situaţii de urgenţe medicale şi nici în tratamentul unor boli infecţioase grave, cum ar fi meningita, septicemiile
• Acupunctura a fost introdusă în Europa de călugării iezuiţi francezi, în secolul al XVII-lea
Citește pe Antena3.ro