Căpşunele organice sînt mai eficiente în lupta cu diverse forme de cancer decît cele convenţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, Alnarp, şi de la Universitatea Lund.
Căpşunele organice sînt mai eficiente în lupta cu diverse forme de cancer decît cele convenţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, Alnarp, şi de la Universitatea Lund.
Puterea căpşunelor în lupta cu cancerul a fost îndelung
studiată. S-a constatat că extractul de căpşune, bogat în vitamina C şi
antioxidanţi, stopează înmulţirea şi transformarea celulelor canceroase în
cazul cancerului de colon şi al celui de sîn.
BUN. Însă cercetătorii
suedezi au demonstrat de curînd că extractul de căpşune bio este mult mai
eficient în stoparea proliferării celulelor canceroase decît cel de căpşune
convenţionale, potrivit informaţiilor postate pe site-ul organizaţiei
nonprofit Institute
of Science in Society.
Astfel, cel mai concentrat extract de căpşune ecologice inhibă în proporţie
de 60% înmulţirea prin diviziune a celulelor de cancer de colon, în timp ce
extractul de fructe convenţionale, în aceeaşi concentraţie, are o eficienţă de
49,7%. În cazul cancerului de sîn, extractul de căpşune bio stopează în
proporţie de 53% înmulţirea celulelor maligne, comparativ cu extractul
convenţional care are o rată de inhibare de numai 37,9%. Această diferenţă între
convenţional şi bio este foarte mare din punct de vedere statistic, spun
specialiştii.
Cercetătorii sugerează că puterea curativă mai mare a fructelor ecologice este legată tocmai de modul de creştere al acestora. În lipsa tratamentelor cu chimicale, plantele îşi “activează” mecanismul de apărare şi îşi sintetizează propriile substanţe protectoare care.... fac bine şi organismului uman. Iar compostul – îngrăşămîntul folosit în agricultura organică – contribuie la creşterea nivelului de antioxidanţi. În plus, prin consumul de fructe eco, în organism nu ajung chimicale toxice care favorizează apariţia unor forme de cancer.
Căpşunele nu sunt singurele fructe despre care cercetătorii
spun că sînt mai bune în varianta organică decît în cea convenţională. De
exemplu, s-a demonstrat că prunele galbene şi cuişoarele naturale, bio, sînt
mai bogate în acizi fenolici decît cele convenţionale. Extractele de prune şi
cuişoare determină “moartea programată a celulelor” reducînd puterea celulelor
maligne în cancerul de ficat.