x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Căpşunele bio: Eco “medicament”

Căpşunele bio: Eco “medicament”

07 Iun 2008   •   00:00
Căpşunele bio: Eco “medicament”

Căpşunele organice sînt mai eficiente în lupta cu diverse forme de cancer decît cele convenţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, Alnarp, şi de la Universitatea Lund.

Căpşunele organice sînt mai eficiente în lupta cu diverse forme de cancer decît cele convenţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, Alnarp, şi de la Universitatea Lund.

 
Puterea căpşunelor în lupta cu cancerul a fost îndelung studiată. S-a constatat că extractul de căpşune, bogat în vitamina C şi antioxidanţi, stopează înmulţirea şi transformarea celulelor canceroase în cazul cancerului de colon şi al celui de sîn.

 
BUN. Însă cercetătorii suedezi au demonstrat de curînd că extractul de căpşune bio este mult mai eficient în stoparea proliferării celulelor canceroase decît cel de căpşune convenţionale, potrivit informaţiilor pos­tate pe site-ul organizaţiei nonpro­fit Institute of Science in Society. Ast­fel, cel mai concentrat extract de căp­şune ecologice inhibă în proporţie de 60% înmulţirea prin diviziune a ce­lulelor de cancer de colon, în timp ce extractul de fructe convenţionale, în aceeaşi concentraţie, are o eficien­ţă de 49,7%. În cazul cance­ru­lui de sîn, extractul de căpşune bio sto­pează în proporţie de 53% în­mul­ţi­rea celulelor maligne, comparativ cu extractul convenţional care are o rată de inhibare de numai 37,9%. Această diferenţă între convenţional şi bio este foarte mare din punct de ve­dere statistic, spun specialiştii.

Cercetătorii sugerează că pute­rea curativă mai mare a fructelor ecolo­gice este legată tocmai de modul de creş­tere al acestora. În lipsa tratamentelor cu chimicale, plantele îşi “ac­tivează” mecanismul de apărare şi îşi sintetizează propriile substanţe protectoare care.... fac bine şi orga­nis­mului uman. Iar compostul – în­grăşămîntul folosit în agricultura or­ganică – contribuie la creşterea ni­velului de antioxidanţi. În plus, prin consumul de fructe eco, în organism nu ajung chimicale toxice care favorizează apariţia unor forme de cancer.


Căpşunele nu sunt singurele fructe despre care cercetătorii spun că sînt mai bune în varianta organi­că decît în cea convenţională. De exemplu, s-a demonstrat că prunele galbene şi cuişoarele naturale, bio, sînt mai bogate în acizi fenolici decît cele convenţionale. Extractele de pru­ne şi cuişoare determină “moar­tea programată a celulelor” reducînd puterea celulelor maligne în cance­rul de ficat.

×
Subiecte în articol: bio