x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Castane pentru reumatici

Castane pentru reumatici

04 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Cei ce poarta o castana in buzunarul de la haina vor fi feriti de durerile reumatice. Este ceea ce se stie din traditia populara. Desi multi ar spune ca aceasta este o metoda extraordinara, suficienta pentru a scapa de reumatism, specialistii in fitoterapie sunt de parere ca este nevoie de ceva mai mult. Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in apifitoterapie si gemoterapie, recomanda baile de castane celor care in aceasta perioada a anului sufera din cauza durerilor de articulatii. Se pun 5 maini de castane intregi in 5 litri de apa si se fierb pana lichidul scade la jumatate. Decoctul astfel obtinut se toarna in cada de baie. Procedura se repeta o data la doua zile.

Varice


Insa castanul, atat cel comestibil, cat si cel salbatic, are proprietati benefice si in cazul altor afectiuni, cum ar fi boala varicoasa sau hemoroizii. "De la castan se folosesc in special scoarta si fructele. Acestea contin amidon, grasimi, substante amare, tanin si saponozide, substante cu actiune antiinflamatoare si antiexudativa (impotriva supuratiei)", explica dr. Larisa Ionescu-Calinesti.

Scoarta castanului are proprietati astringente si antipiretice si se administreaza sub forma de pulbere. Pentru normalizarea temperaturii corpului se inghite putina pulbere (un varf de cutit) de 3-4 ori pe zi. Se poate prepara si un decoct dintr-o lingurita de praf de scoarta la 100 ml de apa. Se fierbe si se administreaza cam 15-20 de picaturi pe zi. Pentru tulburarile de circulatie, mai ales cea venoasa, in boala varicoasa, varice ale membrelor inferioare sau venectazii, flebite, tromboflebite, ulcere varicoase se poate aplica local si un decoct concentrat. Acesta se obtine din doua linguri de coaja de castana la o cana de apa. Cu substanta rezultata se fac comprese ce se aplica local pe locurile dureroase.

BOALA VARICOASA. Din pulbere de scoarta sau coaja de castana se poate prepara si un extract pe baza de alcool. Se pun 50 mg de praf in 150 ml de alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 10 zile si se agita zilnic recipientul. Se foloseste sub forma de tinctura. Cu acest extract alcoolic se pot prepara creme si unguente, folosite extern in boala varicoasa. Se amesteca 20 ml extract alcoolic cu 60 g de lanolina si se face o crema, care se poate folosi de trei ori pe zi.

×
Subiecte în articol: terapii complementare