x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul de mentă, taie setea

Ceaiul de mentă, taie setea

de Oana Antonescu    |    10 Iun 2008   •   00:00

Nici un suc din comerţ nu poate egala calităţile ceaiului din frunze proaspete de mentă. Este sănătos, răcoritor, plăcut la gust, antisudorific şi energizant.

Nici un suc din comerţ nu poate egala calităţile ceaiului din frunze proaspete de mentă. Este sănătos, răcoritor, plăcut la gust, antisudorific şi energizant. În zilele caniculare, infuzia şi maceratul de mentă sînt ideale pentru a ne potoli setea, ne asi­gură dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Pentru prepararea maceratului, se pune în apă o crenguţă de frunze proas­pe­te de mentă, se lasă şase ore într-un loc în­tu­necos şi ferit de căldură, se strecoară şi se consumă ca atare sau îndulcit cu miere. In­fuzia de mentă se consumă caldă, fiindcă bă­u­turile calde sînt mai răcoritoare decît cele reci. Se foloseşte o crenguţă de mentă la o ca­nă cu apă. Planta se infuzează cel mult trei minute. Pentru aromă, se poate adăuga în infuzie, după preparare, o feliuţă subţire de lămîie sau cîteva picături de suc de lămîie.

Infuzii energizante

Preparatele din mentă au însă un dezavantaj: nu sînt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie. “Se poate face însă o asociere cu ceai verde pentru a anula acest efect”, ne asigură dr Cristina Bălănescu. Amestecul de mentă şi ceai verde este energizant şi pentru că are un conţinut bogat în antioxidanţi, el este recomandat persoanelor obosite, stresate, vîrstnicilor şi celor care urmează diferite tratamente. Şi tinerii care se află în preajma examenelor pot consuma acest ceai, fiindcă stimulează celulele nervoase. Se prepară o infuzie cu un amestec în părţi egale cu mentă şi ceai verde. Nu se consumă mai tîrziu de ora 16:00-17:00, întrucît poate provoca insomnie, avertizează specialistul nostru.

Frunzele de mentă se pot adăuga şi în sucul de soc, care are de asemenea efect ră­coritor. Sucul de soc sau socata are, ca şi men­ta, efect antisudorific. La 5 litri de apă se pun cinci flori mari de soc, o crenguţă de frunze proaspete de mentă şi 5-10 linguri de zahăr, după gust. Se lasă la fermentat într-un loc întunecos şi răcoros, iar după o săptă­mînă se strecoară şi se pune la frigider. Pentru ca sucul să poată fi păstrat mai mult timp, se poate adăuga un conservant înainte de a-l lăsa la fermentat: miere sau hrean.

RĂCORITOARE. Frunzele de mentă adăugate în apa caldă de baie au efect răcoritor. La fel şi măştile cu mentă, recomandate îndeosebi persoanelor care trans­piră pe faţă, fiindcă menta opreşte trans­piraţia. Frunzele de mentă opărite se aplică pe faţă şi se ţin zece minute.

×
Subiecte în articol: menta terapii complementare