x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri pentru un Pasti OK

Ceaiuri pentru un Pasti OK

19 Mar 2006   •   00:00

Carnea, dulciurile sunt prin definitie alimente mai greu de digerat. Iar daca mai si abuzam de ele, atunci vrand-nevrand creste riscul unor tulburari digestive. Un ceai de plante, inainte sau dupa masa, ne ajuta sa evitam problemele care pot aparea dupa masa de Pasti.
Infuziile din busuioc, melisa, turita-mare, papadie, coada-soricelului au proprietatea de a stimula digestia si de a inlatura balonarile care sunt consecinta unui pranz copios. "In cazul in care stim ca vom avea un pranz copios sau daca ne simtim balonati este bine sa bem o cana cu ceai inainte de masa sau la 15 minute dupa ce am mancat", ne recomanda dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar medicina generala si naturista, cu specializari in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

GALBENELE SI COADA-SORICELULUI


Cum in ziua de Pasti mancam mai mult decat intr-o zi obisnuita, s-ar putea sa avem si probleme cu somnul din cauza indigestiei. Pentru o digestie buna si un somn linistit trebuie sa bem o cana cu ceai.

Una dintre cele mai eficiente plante in combaterea indigestiilor este papadia. Ceaiul din frunze, flori sau radacini de papadie inlesneste procesul de digestie si de extragere a principiilor active din alimente. Specialistii ii avertizeaza insa pe cei care sufera de gastrita hiperacida sau de ulcer ca papadia poate agrava aceste boli prin proprietatile sale. O alta planta benefica in cazul exceselor alimentare, cu aceleasi proprietati ca si papadia, este coada-soricelului. Celor predispusi la colite, gastrite hipoacide sau inflamarea mucoasei gastrice li se recomanda infuziile din coada-soricelului. Si ceaiul de galbenele are efect antiinflamator, dar da rezultate bune si in cazul cicatricelor pe tubul digestiv.

Daca va doriti ca infuzia sa aiba si o aroma deosebita, specialistul va sfatuieste sa preparati un amestec din frunze si flori de busuioc, melisa, turita-mare, papadie, coada-soricelului, la care adaugati si cateva seminte de anason. Fierbeti amestecul in 250 ml de apa timp de 3-4 minute, dupa care strecurati si beti infuzia astfel obtinuta la un sfert de ora dupa ce ati mancat.

PRODUSELE STUPULUI. De Pasti, ficatul este luat cu asalt de alimente grase, dulciuri si alcool. In aceasta situatie, solutia o constituie laptisorul de matca, in combinatie cu polen si propolis, produse ale stupului care contribuie la detoxifierea ficatului. Laptisorul de matca este un aliment concentrat care contine vitamine din complexul B (B1, B2, B6), aminoacizi, proteine, zaharuri si acizi grasi. Acest cocteil de substante nutritive are un rol benefic in reglarea functiei ficatului. Laptisorul de matca se gaseste sub forma de capsule, drajeuri sau tablete. Doza zilnica recomandata este de 500-600 mg.

INDULCITOR. Pentru a-i asigura ficatului o buna functionare si sursa de zaharuri de care are nevoie este recomandat sa indulcim ceaiul cald cu miere poliflora, in loc de zahar. Mierea este un bun hepato-protector si poate indeplini cu succes rolul de indulcitor, pentru ca este alimentul natural cel mai bogat in zaharuri direct asimilabile: fructoza si glucoza. Singurele persoane care trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste consumul de miere sunt diabeticii.

LAXATIVE. Consumul excesiv de alimente de Pasti poate provoca afectiuni cum sunt enterocolitele, diareea sau constipatia. Pentru a evita aceste neplaceri, specialistii fitoterapeuti ne recomanda sa bem dimineata, pe stomacul gol, o cana cu infuzie de susan rasnit, care se prepara astfel: la un litru de apa fiarta se pun 4-5 linguri cu susan, se lasa 15-20 de minute, apoi se raceste. Tot in categoria laxativelor naturale intra si infuziile preparate dintr-o lingurita de crusin, sunatoare, pelin sau ghintura la o cana cu apa.

PAPADIE. In salatele de legume, nelipsite la masa de Pasti, putem sa adaugam si cateva frunze verzi de papadie. Acestea au efect diuretic, fiind indicate in retentia de apa. Papadia constituie o sursa buna de fier, cupru, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, C si D. Are actiune puternic depurativa asupra ficatului si a bilei, stimuleaza diureza, are proprietati laxative. Sucul din frunze de papadie este un foarte bun tonifiant al organismului, fiind recomandat si impotriva constipatiei.

ANGHINARE. Aceasta planta este cunoscuta pentru proprietatile sale de a reduce cantitatea de colesterol din sange. Si cum majoritatea preparatelor traditionale de Pasti sunt foarte bogate in colesterol, un ceai de anghinare este tocmai potrivit. Infuzia de anghinare se pregateste dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte. Pe parcursul unei zile se pot bea doua-trei cani de infuzie de anghinare. Aceasta planta este folosita si ca supliment in tratamentul hepatitelor cronice, constipatiilor, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale.

STIRI
CEAIUL VERDE. Frunzele de ceai verde contin taninuri, substante care amelioreaza digestia si regleaza tranzitul intestinal, favorizand eliminarea toxinelor si scaderea in greutate. De asemenea, ceaiul verde neutralizeaza grasimile daunatoare in sensul ca impiedica depunerea lor pe artere, contribuind la scaderea colesterolului in sange si la tinerea sub control a tensiunii arteriale. Sub forma de infuzie sau macerat la rece, ceaiul verde este recomandat indeosebi persoanelor care prefera alimente calorice: carne, dulciuri rafinate. Infuzia de ceai verde se prepara astfel: se pune o lingurita de frunze la o cana de apa calduta. Pentru macerat: o lingurita de planta, la o cana de apa rece, se lasa cateva ore, apoi se strecoara si se bea.

MASAJ. Ameliorarea tranzitului intestinal se poate obtine cu ajutorul masajului shiatsu. "Stimularea digestiei incepe printr-o punctare cu varfurile degetelor a conturului abdomenului, la un centimetru distanta de coaste, pe partea moale. Apoi se maseaza pe flancuri si se coboara spre zona inghinala. Apasarea trebuie sa fie blanda, dar ferma", spune dr. Serban Damian, maseur profesionist masaj clasic si shiatsu. De asemenea, tulburarile digestive trec cu masajul circular al abdomenului, care se executa cu palmele deschise, una peste cealalta.

SUCURI NATURALE. Pentru imbunatatirea digestiei, intre mese, sunt indicate sucuri proaspete din legume si fructe. Sucurile din mere, portocale, lamai, grapefruit, morcovi, varza, rosii ne potolesc setea, contribuind la prevenirea indigestiilor. De asemenea, sucurile distrug microflora intestinala formata atunci cand abuzam de alimente grase si sarate.
×
Subiecte în articol: pasti cana terapii complementare