x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri pentru vreme rece

Ceaiuri pentru vreme rece

de Oana Antonescu    |    28 Oct 2008   •   00:00

Toamna nu este pe placul celor mai friguroşi, care au în permanenţă mâinile şi picioarele reci. Şi, cum ne aşteptăm de la o zi la alta ca frigul să pună stăpânire pe noi pentru câteva luni bune, nu ne rămâne decât să-l înfruntăm. Puţini ştiu că multe dintre ceaiurile pe care le bem pentru a trata diferite afecţiuni au proprietatea de a încălzi organismul. Care sunt aceste remedii blânde care ne ajută să suportăm mai uşor frigul ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.



Gălbenele, sunătoare
Plantele cu flori galbene, precum gălbenelele sau sunătoarea, au acest efect de încălzire a organismului. Cea mai bună formă de administrare este infuzia, care se prepară cu o linguriţă de flori la o cană cu apă (250 ml). Se consumă două-trei căni pe zi. Mai puţin cunoscut este că şi păpădia, care de obicei este recomandată pentru tratamentul problemelor digestive, stimulează eliberarea de căldură. Se pot folosi atât frunzele şi florile (în infuzii), cât şi rădăcina (în decocturi, dar ele au un efect laxativ mai puternic).

Plantele cu fructe roşii sau galbene, precum cătina, măceşele sau păducelul, au acelaşi efect de încălzire dacă sunt preparate sub formă de infuzie, cu o lingură de fructe la o cană cu apă. De la aceste plante se pot folosi şi frunzele, dar în acest caz folosim pentru infuzie numai o linguriţă de frunze.

Ceaiurile din cimbru şi cimbrişor (cimbru sălbatic), recomandate de obicei în tratamentul tusei, au şi un efect de încălzire a organismului. "Cimbrul şi cimbrişorul nu produc o senzaţie puternică de căldură, ci elimină de fapt frigul acumulat, de aceea sunt foarte bune în tratamentul răcelii", spune dr Cristina Bălănescu. Se prepară o infuzie cu o linguriţă de plantă la o cană.

Plăcute la gust şi de aceea foarte îndrăgite indiferent de sezon, ceaiurile din fructe uscate de coacăz negru sau roşu, mur şi zmeur sunt pe lista remediilor care ne dau o senzaţie plăcută de căldură. Trifoiul roşu, un puternic antioxidant şi energizant, acţionează asupra sistemului circulator, de aceea dr Cristina Bălănescu îl recomandă pentru zilele foarte friguroase. Se bea în cantităţi mici: o ceşcuţă (150 ml), maximum două pe zi. La o ceşcuţă de infuzie se foloseşte o linguriţă de trifoi roşu uscat. Ceaiul se bea călduţ spre fierbinte, dar, atenţie, nu este recomandat seara târziu, pentru că poate provoca insomnie.

Ca remediu împotriva frigului mai poate fi folosit şi ceaiul de rozmarin. El nu este recomandat persoanelor hipertensive, în schimb hipotensivii îl pot folosi cu succes în zilele friguroase. Se prepară sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă, sau se poate adăuga în mâncăruri.

MIERE. Din nici un ceai nu trebuie să lipsească mierea. O linguriţă de miere este suficientă pentru a ne produce energie calorică pentru întreaga zi. Mierrea nu se adaugă în ceaiul fierbinte, pentru că îşi pierde din proprietăţi. Ceaiul trebuie să fie călduţ. Se poate consuma şi separat, ca aliment, în special dimineaţa. Efect de încălzire are şi polenul, consumat sub formă de granule sau în amestec cu miere.

ARDEI IUTE. Câteva picături de tinctură de ardei iute adăugate într-un ceai cald ne scapă imediat de senzaţia de frig. Capsaicina din ardeiul iute creşte cu 25% senzaţia de căldură din organism, iar efectul său este imediat. Se folosesc cinci, maximum zece picături de tinctură la un ceai. Dacă nu toleraţi gustul său iute, puneţi picăturile de tinctură într-o lingură cu puţin ceai, apoi beţi ceaiul rămas pentru a anihila gustul iute. Pentru a prepara tinctura se pisează 20 de grame de ardei iute uscat şi se amestecă cu 80 ml de alcool de 70-80 de grade. Se ţine la macerat opt-zece zile, apoi se filtrează prin tifon.

×
Subiecte în articol: terapii complementare