x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cromatica antistres

Cromatica antistres

09 Mai 2006   •   00:00

S-au lasat cam mult asteptate, dar cand in sfarsit au venit trebuie sa ne bucuram din plin de ele, de culorile primaverii. Lipsa luminii solare, noptile lungi de iarna, vremea innorata nu ne-au produs pana acum decat disconfort. Terapia pe baza de culori are un singur obiectiv: sa ne incarce de energie. A nu se intelege ca avem nevoie primavara de tonuri aprinse, avertizeaza dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. "Intotdeauna trecerea de la un anotimp la altul este brutala pentru organismul nostru. De aceea, incarcarea energetica nu trebuie sa fie si ea brutala", semnaleaza specialistul. Tonurile aprinse nu fac decat sa accentueze tulburarile psihice precum anxietatea sau depresiile, sa cauzeze insomnii si agitatie.

Verde, galben...

Culorile naturale. Ele ne dau toata energia de care avem nevoie primavara. De la razele solare ne vin toate aceste culori ce stimuleaza organismul, de aceea timpul petrecut in aer liber este cea mai eficienta terapie. "Verdele, galbenul si portocaliul sunt culorile care ne redau echilibrul organismului. Nuantele de verde sunt benefice in luna martie, in aprilie vor fi combinate cu galben, iar in mai se merge spre portocaliu. Lunile de vara sunt asociate culorilor puternice, precum rosul", ne spune dr. Cristina Balanescu. Ideale sunt combinatiile de doua culori. Daca tinem seama de personalitate, avem si aici cateva reguli. Colericilor li se potrivesc nuantele blande, niciodata galbenul puternic sau verdele tare. Recomandarea este valabila si pentru astenici sau depresivi. Tonurile puternice sunt potrivite persoanelor linistite, calme, care au nevoie de un plus de energie.

COPII, VARSTNICI. Terapia prin culoare s-a dovedit eficienta si in cazul copiilor. Primavara, ei devin hiperactivi. Vom fi nevoiti sa le atenuam starea de agitatie, motiv pentru care trebuie sa fie inconjurati de culori calde. De partea cealalta, varstnicii au nevoie de verde intens si portocaliu, pentru a obtine efectul contrar: dinamism si vitalitate. Excesul de culoare produce un dezechilibru in organism, deci nu exagerati!

×
Subiecte în articol: terapii complementare