Unul-doua grapefruituri pe zi mentin sanatatea gingiilor, impiedicand aparitia inflamatiilor.
Unul-doua grapefruituri pe zi mentin sanatatea gingiilor, impiedicand aparitia inflamatiilor. Aceste proprietati ale grapefruitului se datoreaza continutului ridicat de vitamina C (aproximativ 50 mg/100 g), care intareste peretii vaselor sangvine si previne sangerarile gingiilor. Vitamina C. Pe langa oboseala, dureri osteoarticulare, edeme, carentele de vitamina C determina si gingivita, si hemoragii gingivale. De asemenea, inflamatiile gingiilor sunt cauzate de fumat sau de periajul prost al dintilor, care antreneaza acumularea placii dentare si a tartrului. Gingiile se inrosesc, se umfla, sangereaza cu usurinta. Detartrarea completa, periajul corect al dintilor si un plus de vitamina C sunt cele mai simple masuri cu ajutorul carora putem inlatura aceste probleme. Fumatorii. Problemele stomatologice sunt mai accentuate in cazul fumatorilor. Nivelul de vitamina C in organismul unui fumator este mai scazut cu 30% decat in cazul unui nefumator, au demonstrat cercetatorii de la Universitatea "Friedrich Schiller" (Germania). Acestia au tinut sub observatie doua grupuri de fumatori si nefumatori, care timp de doua saptamani au mancat cate unul-doua grapefruituri pe zi. Dupa aceasta perioada, nivelul de vitamina C in organismul fumatorilor s-a dublat. Chiar si asa, cantitatea de vitamina C s-a dovedit a fi mult mai mica decat in organismul nefumatorilor. "Un pachet de tigari consuma tot atata vitamina C cat se gaseste intr-o lamaie sau un grapefruit", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit acestuia, nu numai fructul propriu-zis are proprietatea de a preveni afectiunile stomatologice... Intre fruct si coaja se gaseste acel strat alb, numit albedo, bogat in fibre alimentare si in xilan, o substanta care previne cariile dentare.
|
PROPRIETATI. Coaja grapefruitului este bogata in uleiuri esentiale cu proprietati antibacteriene si antivirale. Cu o singura conditie insa: fructele sa nu fi fost tratate cu conservanti de suprafata, periculosi pentru sanatate. Unul dintre acestia este E230 (bifenilul), un conservant folosit pentru tratarea cojii citricelor si care in unele state a fost trecut direct din categoria aditivilor alimentari in cea a pesticidelor.
|
Citește pe Antena3.ro