x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Doctorul din cămară. Fructul care ţine depresia departe

Doctorul din cămară. Fructul care ţine depresia departe

de Magda Bucur    |    04 Feb 2016   •   18:25
Doctorul din cămară. Fructul care ţine depresia departe
Sursa foto: ValentynVolkov/Getty Images/iStockphoto

Avocado este un fruct cremos şi untos, care creşte în zonele cu climă caldă, şi este singurul fruct care oferă o cantitate substanţială de grăsimi monosaturate (cele bune pentru organism). Fructele de avocado sunt pline de nutrienţi şi conţin aproximativ 20 de vitamine şi minerale. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale unui consum regulat de avocado.

Bun pentru inimă - Potrivit nutriţioniştilor, fiecare 30 de grame de avocado conţin aproximativ 25 de miligrame dintr-un sterol de origine vegetală numit beta-sitosterol, al cărui consum regulat menţine un nivel sănătos de colesterol în sânge.

Indicat pentru ochi – Avocado conţine luteină şi zeaxantină, două fitochimicale care sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor. Ele acţionează ca antioxidanţi şipot reduce riscul unor boli degenerative cauzate de îmbătrânire.

Previne osteoporoza - Deşi nu este la fel de lăudată precum calciul şi vitamina D, când vine vorba de sănătatea oaselor, vitamina K este la fel de importantă. Ea poate îmbunătăţi sănătatea oaselor, pentru că măreşte absorbţia calciului, dar şi pentru că reduce eliminarea lui prin urină. O jumătate de avocado oferă aproximativ 25% din doza zilnică recomandată de vitamina K.

Luptă împotriva cancerului -
Studiile au arătat că un nivel scăzut de folat în corp creşte riscul de cancer mamar. În acelaşi timp, o dietă bogată în această substanţă poate preveni cancerul la colon, pe cel la stomac, pancreas sau cancerele cervicale. O jumătate de avocado conţine 20% din doza zilnică de folat recomandată.

Ajută în timpul sarcinii - Tot folatul este răspunzător şi de sănătatea bebeluşilor, el protejând gravida de pierderea sarcinii, dar şi de defecte ale tubului neural la făt (probleme la nivelul creierului sau al măduvei).
Scade riscul de depresie – Folatul din avocado împiedică acumularea în organism a unui exces de homocisteină, o toxină periculoasă care poate bloca sângele şi nutrienţii să ajungă la creier. Un astfel de exces de homocisteină poate influenţa producţia de hormoni ai fericirii: serotonină, dopamină, norepinefrină, care reglează nu doar dispoziţia ci şi somnul sau apetitul.

O digestie mai bună - În ciuda texturii sale cremoase, avocado este plin de fibre, cu aproximativ 6-7 grame la fiecare jumătate de fruct. Consumul de fibre ajută la prevenirea constipaţiei, menţine sănătatea tractului digestiv şi previne cancerul de colon.

Detoxifiere naturală - Tot consumul de fibre ajută la menţinerea unui tranzit regulat, care este crucial pentru eliminarea toxinelor, prin scaun.

Protecţie împotriva bolilor cronice
- O dietă bogată în fibre ajută la prevenirea unor boli cronice precum boala coronariană, atac vascular, diabet, obezitate şi unele boli digestive. Un consum crescut de fibre poate, de asemenea, scădea tensiunea arterială şi nivelul de colesterol din sânge, poate regla sensibilitatea la insulină şi ajută la pierderea în greutate, în cazul persoanelor obeze.
Potrivit Bazei naţionale americane de date nutriţionale (USDA), 40 de grame de avocado (aproximativ o cincime) conţin 64 de calorii, 6 grame de grăsime (bună), 4 grame de carbohidraţi, 0 grame de zahăr, 3 grame de fibre şi 1 gram de proteine.
Avocado este o sursă excelentă de vitaminele C, E, K şi B-6, precum şi de riboflavină, niacină, folat, acid pantotenic, magneziu, potasiu, luteină, betacaroten şi omega 3. Dacă nu ştiţi cum să integraţi avocado în dieta voastră, încercaţi să înlocuiţi untul cu acest fruct. Întindeţi-l pe o felie de pâine, dimineaţa, sau folosiţi avocado în loc de maioneză în salate.
 

×
Subiecte în articol: avocado