x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare India. Legumele ecologice proaspete fac minuni în cazul copiiilor care urmează terapia cu citostatice

India. Legumele ecologice proaspete fac minuni în cazul copiiilor care urmează terapia cu citostatice

de Magda Cristina Ursache    |    25 Ian 2014   •   14:48
India. Legumele ecologice proaspete fac minuni în cazul copiiilor care urmează terapia cu citostatice

Un număr de 40 de copii cu cancer, care fac chimioterapie la Centrul de Îngrijire a Copilului “St. Jude” din Spitalul Memorial Tata din localitatea Khangar, India, sunt sprijiniţi de fundaţia “Green Souls” (suflete verzi) ca să beneficieze în fiecare zi de legume ecologice proaspete, care constituie un element important în hrana acestora. Oncologii şi nutriţioniştii de la Memorialul Tata au dezvoltat un program de terapie care, pe lângă administrarea de citostatice, presupune şi o alimentaţie specifică, din care nu trebuie să lipsească pudina (o legumă care creşte în India, care are rolul de a trata indigestia; totodată, planta are un miros puternic şi curăţă căile respiratorii), spanacul (sursă de vitamine, dar şi de proteine vegetale), fasolea plată şi bobul (care sunt o sursă bună de magneziu şi de proteine), schinduful (cu un conţinut ridicat de fibre). Aceste legume şi verdeţuri, precum şi roşiile, conopida, mazărea verde, ridichile şi varza, sunt incluse de nutriţioniştii care lucrează cu oncologii indieni în meniul zilnic obligatoriu al micuţilor care fac chimioterapie.
Important este însă ca toate aceste legume să fie cultivate ecologic. Este şi motivul pentru care un teren de două hectare (care fusese cedat spitalului de proprietarul său) a fost curăţat de bălării, fiind cultivat, în condiţii ecologice, fără utilizarea vreunor îngrăşăminte ori pesticide, de către voluntarii de la Green Souls. Până să fie amenajată această fermă, necesarul de legume ecologice pentru hrana micilor pacienţi trebuia obţinut de fiecare familie din surse proprii. Însă nu întotdeauna părinţii îşi permiteau să cumpere cele mai sigure legume şi verdeţuri. Acum, cel puţin acest aspect a fost rezolvat, fiecare familiile salvând aproximativ 30 de rupii pentru fiecare masă sănătoasă oferită copiilor.
După primele 6 luni de terapie în aceste condiţii, medicii indieni au ajuns la concluzia că starea pacienţilor s-a îmbunătăţit şi capacitatea lor de a rezista chimioterapiei şi de a-şi reveni după turele de citostatice a crescut. Astfel de ferme ecologice ar putea să fie dezvoltate şi pe lângă alte spitale din ţară.  

×