x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Nevralgii tratate cu moxibustie

Nevralgii tratate cu moxibustie

00 0000   •   00:00

"Moxibustia este o metoda din cadrul acupuncturii care foloseste caldura pe punctele de acupunctura sau pe locul dureros. Caldura se obtine prin arderea unei plante chinezesti – Artemisia argi sau Artemisia vulgaris, o ruda a pelinului. Acele de acupunctura se aplica in locurile dureroase, avand atasata la capat o bucata de planta uscata. Aceasta este moxa indirecta care se foloseste cel mai frecvent. Moxa sta la 3-5 cm distanta de piele, incalzeste locul dureros, iar prin intermediul acului trimite in profunzime caldura. Moxibustia poate fi si directa: planta se aplica pe piele si se lasa sa arda doar putin pentru a nu provoca arsuri", spune doctorul Alice Popescu. Artemisia contine uleiuri volatile care se absorb prin piele cand planta arde, calmand astfel durerile.

Aceasta planta este folosita si sub forma de decoct pentru stimularea circulatiei sangvine. Moxibustia calmeaza durerile reumatice, nevralgiile, durerile articulare, disconfortul provocat de spondiloza.

Pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune sunt recomandate serii de cate zece sedinte de moxibustie. In functie de tipul de boala, de starea generala a pacientului, seria se poate relua dupa doua-trei saptamani. Daca la persoanele tinere este posibil sa nu fie nevoie de repetarea sedintelor de moxibustie, in cazul varstnicilor suferinzi de reumatism, de nevralgii este nevoie de un tratament de intretinere si de efectuarea mai multor serii consecutive de moxibustie.

Contraindicatii

Moxibustia este contraindicata in cazul inflamatiilor acute, al starilor febrile. "Daca pacientul este racit, dar nu are febra, nu are ochii injectati putem apela la moxibustie. Daca insa pacientul are fata rosie, ochii injectati si febra mare, nu avem voie sa folosim moxibustia. La fel se intampla si in bolile reumatice: daca apare o inflamatie acuta pe o articulatie, moxa nu se foloseste pe articulatia respectiva si nici in alte puncte de acupunctura", atrage atentia dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

CALDURA. Bucata de planta uscata pusa in capatul acului de acupunctura este aprinsa, degajand o caldura binefacatoare, care alunga frigul si umezeala din corp

GHIMBIR. Moxibustia poate fi facuta si cu ghimbir sau usturoi. Acestea se taie felii subtiri, se asaza pe piele, iar deasupra se pune moxa care arde si incalzeste punctul energetic respectiv. "Pe anumite puncte de acupunctura, moxa se poate aplica pe un strat de sare grunjoasa. De asemenea, se foloseste moxa fara fum – o bucata de carbune imbibat cu diferite decocturi de plante", precizeaza dr. Alice Popescu.
×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare