x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plimbare în culori

Plimbare în culori

de Oana Antonescu    |    22 Apr 2008   •   00:00

Vă propunem un exerciţiu pe cît de simplu, pe atît de folositor pentru sănătate: o plimbare în parc. Culorile naturale ale primăverii ne dau energia de care avem nevoie după nopţile lungi de iarnă şi zilele fără soare.

Vă propunem un exerciţiu pe cît de simplu, pe atît de folositor pentru sănătate: o plimbare în parc. Culorile naturale ale primăverii ne dau energia de care avem nevoie după nopţile lungi de iarnă şi zilele fără soare. “O plimbare în mijlocul naturii, fie ea şi într-un parc din centrul oraşului, echivalează cu o şedinţă de cromoterapie. Nuanţele naturale de primăvară stimulează activitatea biologică a organismului, de aceea timpul petrecut în aer liber este o terapie foarte eficientă”, ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină ge­nerală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

 

Energie

Primăvara, terapia pe bază de culori trebuie să ne încarce de energie, să ne redea vitalitatea care ne-a lipsit în anotimpul friguros. Însă aceasta nu înseamnă că avem nevoie de tonuri puternice, precum roşul. “Trecerea de la un anotimp la altul este brutală pentru organismul nostru, iar încărcarea energetică trebuie să se producă treptat, şi nu brusc. Culorile aprinse ne dau o stare de agitaţie, de anxietate primăvara şi ne provoacă insomnii”, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.

 

Tonuri deschise

Acestui anotimp i se potrivesc tonurile deschise, delicate, precum galbenul, verdele şi portocaliul. Din toată gama, verdele este culoarea cea mai armonioasă. El ne linişteşte, ne destinde, dar în acelaşi timp ne înviorează şi ne înveseleşte. Cînd sîntem înconjuraţi de verde, ne simţim mai confortabil, fiindcă această culoare îmbunătăţeşte sănătatea fizică. Galbenul este o culoare caldă, care ne calmează în momentele de nervozitate, care ne alungă durerile de cap şi ne măreşte capacitatea de concentrare. Specialiştii îl recomandă nevroticilor şi depresivilor, cu atît mai mult în acest sezon. Portocaliul este sino­nim cu veselia, optimismul, este o culoare caldă care ne face mai vioi, mai activi şi mai încrezători.

Tonurile puternice de verde, galben şi portocaliu sînt potrivite doar persoanelor calme, care au nevoie de un plus de energie. Celor colerice, astenice sau depresive, culorile intense nu fac decît să le accentueze starea, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare