x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Polenul crud: 7 beneficii și cum îl consumi corect

Polenul crud: 7 beneficii și cum îl consumi corect

05 Mai 2022   •   21:53
Polenul crud: 7 beneficii și cum îl consumi corect
Sursa foto: Shutterstock.com

Polenul crud este reprezentat de boabele recoltate de albine din polenul plantelor melifere, amestecate cu miere, ceară și alte substanțe ale stupului. El este, de fapt, hrana pregătită pentru colonia de albine, în special pentru cele tinere. Este considerat unul dintre alimentele cele mai hrănitoare ale naturii. El se congelează imediat după recoltare, pentru a se păstra proprietățile sale nutritive.

7 beneficii pentru sănătate ale polenului de albine

Fiind procesat respectând metodele și standardele impuse, polenul crud este considerat un aliment viu, un produs din categoria „superfood”, deoarece conține un amestec de numeroase vitamine, minerale, dar și carbohidrați, grăsimi, enzime și aminoacizi esențiali, toate aceste elemente fiind extrase din diferite polenuri de flori. El este bogat în flavonoide (antioxidanți), proteine și conține majoritatea nutrienților esențiali vieții. Dacă vrei să-l incluzi în alimentația ta zilnică, poți alege polenul crud de pe Obio. Citește mai departe și descoperă care sunt beneficiile sale pentru sănătate!

1.Aduce un plus de energie

Polenul crud are calități biologice extrem de benefice pentru restabilirea proteinelor la nivel muscular și a metabolismului energetic. Conține aproape toți aminoacizii esențiali în concentrație mare, despre care se știe că sunt necesari pentru procesele vitale, cum ar fi formarea mușchilor, sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor. [1]

De asemenea, acesta stimulează metabolismul și creșterea numărului de celule roșii din sânge, astfel ajutând la sporirea nivelului de energie. [2]

2.Are efect antialergic

Consumul de polen crud de la plantele din zona de reședință este o modalitate excelentă de a căpăta gradual imunitate împotriva rinitelor alergice sezoniere. Mai întâi, este indicat să te asiguri că nu ești alergic la polen, prin testare cu o cantitate foarte mică.

Datorită concentrației mari de vitamine B, polenul crud poate ajuta persoanele care suferă de alergii, desensibilizând organismul la alergeni și stimulând sistemul imunitar să producă anticorpi care elimină reacția alergică. [3]

3.Are acțiune antiinflamatoare și stimulează funcția hepatică

Concentrația mare de flavonoide și compuși fenolici din polenul de albine este eficientă în controlarea parametrilor inflamatori. De asemenea, proprietățile antiinflamatorii ale polenului crud determină menținerea sănătății întregului corp prin sporirea funcției de detoxificare a ficatului și eliminarea reziduurilor toxice (ureea si malondialdehida). [4]

4.Are efect antioxidant

Polenul crud de albine conține o concentrație mare de antioxidanți care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii. Multe creme antirid pentru față și corp conțin polen de albine. [5]

Mai mult decât atât, polenul de albine este bogat în flavonoide, precum rutina (vitamina P) prin care întărește pereții vaselor de sânge, îmbunătățind circulația sângelui și sănătatea inimii, astfel amânând semnele bătrâneții. [6]

5.Reduce bufeurile

Polenul de albine are și rolul de a echilibra fluctuațiile hormonale experimentate de femeile aflate la menopauză. Există suplimente alimentare obținute din extract de polen care contribuie la reducerea bufeurilor. [7]

6.Contribuie la ameliorarea prostatitei

Cercetări preliminare sugerează că polenul de albine poate ajuta unii bărbați care suferă de prostatită, în cazul în care afecțiunea este depistată la timp și nu au apărut complicații. [8]

7.Tratează rănile și arsurile

Dacă te-ai rănit sau ars, aplicarea polenului de albine va ajuta la vindecarea mai rapidă a leziunilor suferite. Kaempferolul, o componentă a polenului de albine, accelerează vindecarea rănilor și protejează leziunile provocate de arsuri de infecții ulterioare, grăbind procesul de vindecare. [9]

Câteva moduri de a consuma polenul crud

Polenul crud poate fi consumat în diverse moduri, cum ar fi:

1. Amestecat în smoothie-uri și shake-uri, la micul dejun;

2. Presărat pe iaurt, deserturi ori salate;

3. Înghițit cu apă, ca un comprimat de vitamine;

4. Dizolvat în zeama de la o lămâie, pentru o mai bună absorbție;

5. Administrat cu 30 de minute înainte de masă pentru diminuarea greutății.

De asemenea, cofeina poate fi substituită prin polenul crud de albine. Mulți oameni preferă să-și înlocuiască doza de cafea din fiecare zi cu niște granule de polen.

De la creșterea nivelului de energie, până la efectul său antioxidant, polenul crud are numeroase beneficii pentru sănătate. Dacă vrei să-l incluzi în dieta ta de zi cu zi, cu siguranță vei avea de câștigat pe termen lung!

Referințe:

  1. Komosinska-Vassev, Katarzyna, et al. “Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, Hindawi Publishing Corporation, 11 Mar. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/. Accesat în 20.04.2022.
  2. Attia, Y. A., et al. “Effect of Bee Pollen Levels on Productive, Reproductive and Blood Traits of NZW Rabbits.” Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, U.S. National Library of Medicine, 29 Sept. 2010, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20880286/. Accesat în 20.04.2022.
  3. Ishikawa, Yasuko, et al. “Inhibitory Effect of Honeybee-Collected Pollen on Mast Cell Degranulation in Vivo and in Vitro.” Journal of Medicinal Food, U.S. National Library of Medicine, 24 Mar. 2008, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18361733/. Accesat în 20.04.2022.
  4. Uzbekova, D.G., et al. “Evaluation of Bee-Collected Pollen Influence on Lipid Peroxidation, Antioxidant System and Liver Function in Old Animals.” Journal of Hepatology, Elsevier, 8 Aug. 2003, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827803800788. Accesat în 20.04.2022.
  5. Fatrcová-Šramková, Katarína, et al. “Antioxidant and Antimicrobial Properties of Monofloral Bee Pollen.” Journal of Environmental Science and Health. Part. B, Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes, U.S. National Library of Medicine, 10 Jan. 2013, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305281/. Accesat în 20.04.2022.
  6. Rzepecka-Stojko, Anna, et al. “Anti-Atherogenic Activity of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, 18 Dec. 2017, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29258230/. Accesat în 20.04.2022.
  7. Winther, K., et al. “Femal, a Herbal Remedy Made from Pollen Extracts, Reduces Hot Flushes and Improves Quality of Life in Menopausal Women: A Randomized, Placebo-Controlled, Parallel Study.” Climacteric : the Journal of the International Menopause Society, U.S. National Library of Medicine, 6 Apr. 2010, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16096172/. Accesat în 20.04.2022.
  8. Cai, Tommaso, et al. “The Clinical Efficacy of Pollen Extract and Vitamins on Chronic Prostatitis/Chronic Pelvic Pain Syndrome Is Linked to a Decrease in the pro-Inflammatory Cytokine Interleukin-8.” The World Journal of Men's Health, Korean Society for Sexual Medicine and Andrology, 30 Apr. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583369/. Accesat în 20.04.2022.
  9. Olczyk, Paweł, et al. “Bee Pollen as a Promising Agent in The Burn Wounds Treatment.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, U.S. National Library of Medicine, 18 May 2016, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27293466/. Accesat în 20.04.2022.

 

×