x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Polenul tine la distanta virozele

Polenul tine la distanta virozele

06 Sep 2005   •   00:00

TERAPII COMPLEMENTARE
Polenul este supliment nutritiv si aliment in acelasi timp, fiind unul dintre cele mai bune mijloace de intarire a sistemului imunitar.
TERAPII COMPLEMENTARE
Polenul este supliment nutritiv si aliment in acelasi timp, fiind unul dintre cele mai bune mijloace de intarire a sistemului imunitar. La inceputul toamnei este momentul cel mai bun pentru o cura de polen pregatitoare pentru sezonul rece si umed. Polenul are proprietati tonifiante, imunostimulatoare si detoxifiante. El ocupa locul al doilea, dupa gelul de aloe, in ceea ce priveste bogatia de elemente din componenta, arata dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, competenta in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Polenul contine 35% glucide, 5% lipide, vitamine din grupa B, caroten sau provitamina A, vitaminele C, D, E, oligoelemente (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu).

Pentru ca se absoarbe foarte usor, polenul poate fi folosit si de catre persoanele cu inflamatii ale tubului digestiv. Numeroasele vitamine pe care le contine il recomanda in convalescenta, in cazul surmenajului, starii de epuizare fizica si psihica. Persoanelor depresive li se prescriu cure cu polen pentru intarirea imunitatii, dar si pentru stimularea bunei dispozitii si cresterea performantelor intelectuale.

Inainte de sezonul rece, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda curele cu polen persoanelor cu imunitatea scazuta, dar si copiilor si batranilor care sunt mai predispusi la viroze respiratorii. Cura cu polen dureaza aproximativ trei saptamani, timp in care se administreaza cate doua-trei tablete cu polen pe zi. Dupa cura se face o pauza de trei luni, apoi tratamentul poate fi reluat. Se poate folosi si polenul ca atare. Acesta se pune in ceai sau in apa – adultii cate o lingurita pe zi, copiii cate o jumatate de lingurita.

RECOMANDARI. Polenul se foloseste ca mijloc profilactic in cazul gripei. Persoanele care au un inceput de infectie trebuie sa amestece polenul si cu propolis – cel mai bun antibiotic natural. La copii, polenul se poate combina cu propolis si miere, se poate administra cu lingurita sau intins pe paine, ca un supliment nutritiv. Curele cu polen sunt recomandate si in diareea cronica, in enterite, gastroenterite, gastrite, esofagite, hepatita acuta sau cronica. Polenul are efect antiinflamator, ajutand la eliminarea nisipului la rinichi. De asemenea, stimuleaza pofta de mancare, fiind indicat in anorexii.

×
Subiecte în articol: polenul terapii complementare