x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Regulile bioaviculturii

Regulile bioaviculturii

de Florina Zainescu    |    19 Feb 2008   •   00:00
Regulile bioaviculturii

BUNÃSTARE ● O găină eco trebuie să doarmă opt ore pe noapte
Rigorile bio cer ca fiecare g`in` ou`toare s` dispun` de cel pu]in patru metri p`tra]i de p`[une, iar \n cote] nu trebuie „\nghesuite“ mai mult de [ase p`s`ri pe metru p`trat. ● Produsul zilei: Suc pentru zile bune


BUNÃSTARE ● O găină eco trebuie să doarmă opt ore pe noapte
Rigorile bio cer ca fiecare g`in` ou`toare s` dispun` de cel pu]in patru metri p`tra]i de p`[une, iar \n cote] nu trebuie „\nghesuite“ mai mult de [ase p`s`ri pe metru p`trat.


Cei care vor s` devin` bioavicultori trebuie s` respecte c~teva principii stipulate \n Normele Metodologice de aplicare a OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. De exemplu, \n cote]e nu trebuie s` fie mai mult de [ase g`ini ou`toare pe metru p`trat. Iar un cuibar nu trebuie s` „deserveasc`“ mai mult de opt g`ini sau, dac` e vorba despre un cuibar comun, iar fiecare pas`re trebuie s` aib` la dispozi]ie minimum 120 de centimetri p`tra]i. |n plus, minimum o treime din suprafa]a podelei ad`postului trebuie s` fie solid` – \n nici un caz f`cut` din stinghii sau tip gr`tar, pentru c` p`s`rile s-ar putea accidenta – [i acoperit` cu paie, tala[, nisip sau rumegu[. |n cote]e trebuie s` existe [i locuri de coco]at: fiecare g`in` ou`toare trebuie s` dispun` de 18 cm liniari de stinghie de coco]at. Tot pentru ou`toare, ad`postul trebuie f`cut astfel \nc~t lumina natural` s` fie completat` cu lumin` artificial`, pentru a se asigura zilnic un maximum de 16 ore de luminozitate, cu o perioad` continu` de odihn` nocturn` de cel pu]in opt ore.


LIBERE. P`s`rile bio trebuie s` aib` musai acces la „trasee exterioare“. Suprafe]ele de alergare \n aer liber trebuie s` fie acoperite cu vegeta]ie bio [i s` fie prev`zute [i cu jgheaburi cu ap` [i furaje ecologice. |ntruc~t p`s`rile nu se trateaz` cu antibiotice, accesul la p`[une – patru metri p`tra]i/g`in` – stimuleaz` imunitatea natural` [i este vital pentru men]inerea st`rii de s`n`tate a acestora. Trecerea de la avicultura conven]ional` la cea bio dureaz` [ase s`pt`m~ni pentru p`s`retul de ou`.

Libertatea, lipsa stresului [i alimenta]ia ecologic` a acestor g`ini fac ca ou`le lor s` fie nu numai „pure“, dar [i mult mai hr`nitoare.

×
Subiecte în articol: bio