x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Rozmarinul pune săngele in mişcare

Rozmarinul pune săngele in mişcare

12 Iun 2007   •   00:00

Nu este doar una dintre multele plante de leac. Rozmarinul a fost incă din antichitate recunoscut ca remediu eficient pentru un număr mare de afecţiuni. Se folosea atunci pentru purificarea organismului, pentru calmarea stărilor nervoase sau pentru tratarea durerilor. Nu se ştia insă că rozmarinul este poate cel mai bun tratament al problemelor sistemului circulator.

Nu este doar una dintre multele plante de leac. Rozmarinul a fost incă din antichitate recunoscut ca remediu eficient pentru un număr mare de afecţiuni. Se folosea atunci pentru purificarea organismului, pentru calmarea stărilor nervoase sau pentru tratarea durerilor. Nu se ştia insă că rozmarinul este poate cel mai bun tratament al problemelor sistemului circulator. Substanţele active din rozmarin au o acţiune directă asupra pereţilor vaselor de sănge, iar fitoterapeuţii recomandă această plantă pacienţilor cu ateroscleroză, pentru prevenirea ingroşării vaselor, ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Pentru că produce vasodilataţie, rozmarinul stimulează circulaţia sangvină şi creşte tensiunea arterială.

De aceea, el este intotdeauna recomandat persoanelor hipotensive, dar niciodată hipertensivilor. Dr Cristina Bălănescu recomandă in acest sens infuzia, preparată cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă fiartă (250 ml). Se poate consuma o cană de infuzie, caldă sau rece, intre mese. Este de preferat ca ea să nu se administreze după-amiaza sau seara, intrucăt are un efect energizant şi poate da insomnie. Ideal ar fi să nu se adauge lămăie sau zahăr, cel mult o linguriţă cu miere. Ştiut fiind că rozmarinul este un condiment puternic aromat, hipotensivii il pot adăuga in măncare pentru acelaşi efect benefic asupra tensiunii arteriale.

Stimulent al memoriei

Cercetări mai recente au demonstrat că rozmarinul accelerează circulaţia săngelui la nivel cerebral şi stimulează astfel sistemul nervos. Dr Cristina Bălănescu recomandă infuzia şi tinctura de rozmarin pentru imbunătăţirea memoriei. In cazul elevilor şi al studenţilor care se pregătesc de examene, cura cu rozmarin va incepe cu minimum două-trei săptămăni inaintea sesiunii. Se bea zilnic o cană cu infuzie sau 30 de picături de tinctură, preferabil după micul dejun. Fiind un bun energizant, rozmarinul este la fel de eficient pentru indepărtarea stărilor de oboseală.

COLESTEROL. Decoctul şi tinctura de rozmarin au rol depurativ. Dr Cristina Bălănescu le recomandă in caz de hipercolesterolemie. Decoctul se prepară cu o lingură de plantă la 250 ml de apă şi se bea cu o jumătate de oră inainte de mesele principale ale zilei. Se poate folosi şi tinctura, 25 de picături, inainte de mese. Atenţie! Decoctul şi tinctura nu sunt indicate hipertensivilor.

×
Subiecte în articol: rozmarinul terapii complementare