x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Scapa de stres! - Masajul, terapie eficienta, fara efecte adverse

Scapa de stres! - Masajul, terapie eficienta, fara efecte adverse

00 0000   •   00:00

Opriti-va pentru cateva minute din programul obisnuit si imaginati-va ce ar insemna pentru dumneavoastra, in acest moment, un masaj. Doua maini care alunga tensiunile din corp si care absorb durerile de cap, de ceafa, de spate, de umeri, de picioare. Daca am reusit sa va deschidem pofta pentru un masaj, fie el de relaxare sau terapeutic, iata cateva elemente esentiale pe care vi le puteti insusi. Masaj ayurvedic, thailandez, shiatsu sau indian cu pietre calde, reflexoterapie, kiroterapie, masaj de relaxare sau anticelulitic... Oricat de exotica ar fi denumirea si oricare ar fi scopul pe care il urmarim, secretul masajului se ascunde in maini.

Manevre

"Cel mai utilizat este masajul clasic si presupune cateva procedee principale: netezirea sau alunecarile pe suprafata corpului, frictionarile, framantarea sau stoarcerea tesutului cutanat, baterea sau lovirea usoara si ritmica si miscarile vibratorii aplicate cu palma deschisa", precizeaza doctorul Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Masajul se poate realiza la nivelul intregului organism sau doar pe portiuni. Masajul general are ca scop principal alungarea stresului si relaxarea, iar durata sa nu trebuie sa depaseasca 50 de minute, pentru ca dupa aceasta perioada devine neplacut sau poate induce starea de somn.

Alaturi de manevrele principale de masaj, exista si procedee adjuvante, care se adapteaza zonelor pe care le dorim masate: rulatul pielii, apasarile, scuturarile.

Dureri de spate

Durerile din partea de jos a spatelui (lombalgie, lombosacralgie, lombosciatica), din zona toracelui (nevralgii intercostale) sau din zona cefei pot fi indepartate cu ajutorul tehnicilor clasice de masaj. "Miscarile destinate masajului spatelui trebuie sa fie intotdeauna ascendente: se porneste de la regiunea fesiera, lombara, toracala, se ajunge la umeri si, in final, la ceafa", ne sfatuieste terapeutul.

Pentru diversele afectiuni ale coloanei vertebrale este indicata kiroterapia. Acest tip de masaj consta in aplicarea de catre kiropractician a unor presiuni asupra articulatiilor si vertebrelor pentru restabilirea pozitiei drepte a coloanei. O alta forma de masaj adresat intregului corp, dar in special spatelui, este masajul shiatsu. Acesta se bazeaza pe principiul reechilibrarii energiilor interioare ale organismului prin apasarea cu degetele, pumnii sau chiar coatele pe anumite trasee si puncte esentiale ale corpului (aceleasi din acupunctura).

In cazul durerilor de picioare sau a varicelor va este recomandata reflexoterapia sau masajul veno-limfatic. "Masajul membrelor inferioare trebuie sa inceapa de la nivelul varfurilor degetelor inspre calcaie, apoi spre glezne, gambe, se trece de genunchi si se ajunge in zona coapselor si a feselor", arata dr. Georgiana Tache. Daca este realizat cu blandete, masajul picioarelor stimuleaza circulatia sangvina, indeparteaza senzatia de picioare grele, creste tonusul muscular si supletea tegumentului. Daca se efectueaza pe circuitul veno-limfatic, masajul previne aparitia varicelor si chiar a tromboflebitei.

REFLEXOTERAPIE. In talpa sunt proiectate toate organele corpului nostru. Astfel, prin stimularea anumitor puncte, cunoscute de terapeut, se pot trata diverse afectiuni, prin reechilibrarea energiilor corpului. Stimularea a 70 de puncte din talpa are ca rezultat detensionarea organismului si indepartarea stresului.
DRENAJUL LIMFATIC. Cele mai bune rezultate obtinute prin masajul limfatic sunt in cazul edemelor: umflaturi nedureroase, rezultate prin acumularea de lichid seros in tesuturi. Drenajul limfatic se realizeaza strict pe circuitul limfatic al organismului, de aceea el trebuie efectuat de o persoana specializata.
CLASIC. Pentru indepartarea tensiunii din umeri se aplica toate cele cinci procedee principale ale masajului clasic. Apoi, mainile terapeutului trebuie sa urce spre ceafa, pentru crearea starii de relaxare generala, facilitarea circulatiei cerebrale si pentru prevenirea durerilor de cap sau a aparitiei spondilozei cervicale.

ANTICELULITIC. Spre deosebire de masajul de relaxare, cu miscari usoare si blande, masajul anticelulitic este mai intens, cu manevre ferme si presiune mare. Cu toate acestea, nu trebuie sa provoace disconfort: se incepe cu manevre line, de netezire a pielii, se continua cu miscari de framantare si de lovire sau batere a tesutului cutanat cu palmele sau chiar cu pumnii.

MAINI, ABDOMEN, CAP. Pentru prevenirea bolilor reumatismale, cele mai eficiente sunt tehnicile de masaj clasic aplicate la nivelul bratelor, antebratelor, mainilor. "Putini stiu ca se poate realiza si masajul peretelui abdominal, benefic pentru mobilizarea depozitelor de grasime. In plus, acest tip de masaj tonifica si reda elasticitatea pielii. Insa cea mai importanta indicatie a masajului abdominal este tratamentul constipatiei, afectiune de care sufera mai ales femeile. Alunecarile se realizeaza circular, cu ambele palme, una peste cealalta, in sensul acelor de ceas", explica dr. Georgiana Tache. Migrenele le puteti alunga cu propriile maini (automasaj), insistand asupra zonelor dureroase: tample, frunte, sinusuri, ceafa. De asemenea, puteti sa efectuati singuri, acasa, un masaj facial, pentru atenuarea unor modificari inestetice si de tonus ale tesuturilor, in special a ridurilor. Foarte important este ca masajul fetei sa se realizeze de jos in sus si dinspre centrul fetei inspre exterior.

×
Subiecte în articol: masajul masaj terapii complementare