Îngrijirea pielii este unul din domeniile în care întâlnim sfaturi pretutindeni. Unele sunt fie promovate de diverse reclame la produse cosmetice, fie idei larg răspândite și repetate atât de des, încât au ajuns la rang de reguli de bază. Ar fi bine să știm și opinia unui specialist dacă ne dorim un ten sănătos și tânăr cât mai multă vreme, scrie clicksanatate.ro.
Iată șase dintre cele mai cunoscute mituri despre îngrijirea pielii:
1. Dacă tenul este curățat des, acneea va dispărea
Aceasta este una dintre miturile comune cu privire la acnee. „Din păcate, însă, demachierea frecventă, folosind o presiune prea mare, sau supraexfolierea pielii nu vor face decât să agraveze problema. Tenul acneic are nevoie, de fapt, de un nivel mic sau mediu de sebum pentru a se proteja. Persoanele care tratează pielea grasă cu produse pe bază de alcool observă adesea că în final pielea rămâne deshidratată, iritată, sensibilizată și chiar mai grasă decât era la început”, explică specialistul.
2. Tenul gras nu are nevoie de hidratare
Deși poate părea greu de crezut, tenul gras poate să devină și el deshidratat. „Sebumul, uleiul caracteristic tenului gras, se varsă la suprafața pielii din glandele sebacee aflate profund în piele. El nu oferă, însă, niciun avantaj în ceea ce privește hidratarea pielii", spune doctorul Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Aceasta este menținută datorită unor lipide produse ca urmare a procesului de reînnoire a epidermului la fiecare 28 de zile, care formează o anvelopă de protecție împotriva pierderilor de apă și care au o compoziție diferită de cea a sebumului.
Principala moleculă care are rol în hidratare este acidul hialuronic din stratul mijlociu al pielii care fixează și menține apa în derm.