x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 11 motive pentru a-ți începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie

11 motive pentru a-ți începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie

de Anastasia Paul    |    31 Aug 2023   •   09:00
11 motive pentru a-ți începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie
Sursa foto: Hepta

Apa cu lămâie este o băutură populară de zeci de ani. Dar te-ai întrebat vreodată de ce? Ei bine, dincolo de gustul său răcoritor, există o multitudine de beneficii pentru sănătate ale apei cu lămâie.

Dacă mai adaugi și puțină miere la apa cu lămâie, gustul ei va fi perfect. Aceasta a fost multă vreme lăudată ca un elixir simplu, dar puternic pentru sănătatea generală și bunăstare, în special atunci când este consumată dimineața. Plină de vitamina C, antioxidanți și un gust răcoritor, această băutură cu infuzie de citrice oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, scrie healthshots.com.

Iată 11 beneficii pentru sănătate a apei cu lămâie:

1. Hidratare
Hidratarea adecvată este crucială pentru bunăstarea generală. Apa cu lamaie ofera o modalitate delicioasă de a-tți creste aportul zilnic de apă. Menținerea hidratării ajută la digestie, susține pielea sănătoasă și ajută corpul să funcționeze optim.

2. Vitamina C
Lămâile sunt o sursă bună de vitamina C, un antioxidant despre care se știe că susține sistemul imunitar, ajută la vindecarea rănilor, ajută la producerea de colagen și contribuie la o mai bună sănătate a pielii și a țesuturilor conjunctive. 

3. Digestie
Apa cu lămâie stimulează producția de sucuri digestive, mai ales ale vezicii biliare, care ajută sistemul digestiv să descompună alimentele mai eficient. De asemenea, poate atenua indigestia și balonarea. 

4. Managementul greutății
Apa cu lamaie poate ajută la pierderea in greutate prin promovarea senzatiei de sațietate, reducerea foamei și reducerea aportului de calorii datorită continutului sau de fibre alimentare și apă. În plus, acidul citric din lămâi sprijină digestia și metabolismul, ambele fiind esențiale pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

5. Sănătatea inimii
Conținutul său de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar antioxidanții pot reduce riscul de boli de inimă, prevenind deteriorarea oxidativă a arterelor. Mai mult, menținerea unei greutăți sănătoase și menținerea hidratării sunt ambele esențiale pentru bunăstarea cardiovasculară.

6. Piele strălucitoare
Antioxidanții din apa cu lămâie, în special vitamina C, pot promova o piele sănătoasă și strălucitoare. Vitamina C ajută la combaterea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a petelor. 

7. Previne pietrele la rinichi
Acidul citric din lămâi ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi prin creșterea nivelului de citrat urinar, care inhibă formarea pietrelor. Cu toate acestea, consumul excesiv de suc de lămâie ar putea contribui la apariția pietrelor la rinichi la unele persoane datorită oxalaților.

8. Sănătatea orală
Apa cu lamaie poate ajuta la mentinerea sanatatii orale. În timp ce sucul de lămâie este acid și poate eroda smalțul dinților, diluarea lui în apă reduce acest risc. Apa cu lamaie poate combate, de asemenea, respiratia urat mirositoare si gingivita datorita proprietatilor sale antimicrobiene.

9. Întărește imunitatea

Vitamina C este un puternic întăritor al sistemului imunitar. Consumul regulat de apă cu lămâie ajută corpul să se apere împotriva bolilor comune precum răceala și gripa. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor.

10. Proprietati alcalinizante
Deși lămâile sunt acide, au un efect alcalinizant asupra organismului. Acest lucru ajută la echilibrarea nivelului pH-ului organismului și creează un mediu mai puțin propice bolilor. Se crede că un corp alcalin promovează o sănătate mai bună.

11. Reducerea stresului
Se știe că mirosul de lămâie are un efect calmant și poate reduce nivelul de stres și anxietate. Ritualul de preparare și de a bea apă caldă de lămâie poate fi liniștitor, ajutând la atenuarea tensiunii și la promovarea relaxării.

Este mai bine să bei apă caldă cu lămâie sau apă rece cu lămâie?
Alegerea între apă caldă și apă rece cu lămâie depinde în mare măsură de preferințe și scop. Apa caldă de lămâie poate fi liniștitoare și poate ajuta digestia datorită potențialului său de a stimula enzimele digestive. Pe de altă parte, apa rece de lămâie este răcoritoare și hidratantă, ceea ce o face o alegere potrivită pe vreme caldă. Ambele oferă beneficiile vitaminei C și ale hidratării.

×
Subiecte în articol: apa lamaie dimineaţa