x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 8 lucruri  pentru care e bine să ne facem timp în viață

8 lucruri  pentru care e bine să ne facem timp în viață

de Maria Coman    |    10 Aug 2022   •   07:00
8 lucruri  pentru care e bine să ne facem timp în viață

Ne plângem mereu că nu avem timp, că nu reușim să facem ceva și pentru noi, că alergătura zilnică ne lasă fără energie și fără chef să ne ocupăm de noi înșine. Dar există o listă de lucruri pentru care, spun specialiștii, e bine să ne găsim întotdeauna timp. Sau măcar din când în când. Sunt lucruri mici, obișnuite, dar din păcate cele pe care le tăiem primele atunci când ne organizăm programul. Sunt în general lucruri sau acțiuni cărora nu le dăm atenție, dar care ar merita să fie prețuite la adevărata lor valoare.

  1. O zi petrecută în pat Poate fi dificil să justificăm o zi întreagă de a face ceea ce societatea etichetează drept „nimic”. Dar este, de asemenea, dificil să trecem prin viață fără o pauză pentru relaxare, afecțiune și iubire – în orice formă ne este disponibilă. Poate că asta înseamnă să ne îmbrățișăm în pat cu partenerii noștri, poate că înseamnă să lenevim cu prietenii sau poate înseamnă doar să petrecem o zi liniștită în propria noastră companie, citind o carte. Dar este o zi de care toți avem nevoie din când în când. Este o zi pentru care avem voie să ne facem timp. Nu trebuie să ne schimbăm programul de serviciu pentru asta, e suficient să nu ne mai punem atât de multe de făcut într-o zi de sâmbătă sau de duminică.
  2. Să ieșim în oraș cu prietenii Întotdeauna va exista un motiv întemeiat pentru a refuza socializarea - suntem obosiți, suntem introvertiți, a fost o săptămână lungă, nu avem energie și nici chef. Dar, la sfârșitul zilei, tot ceea ce facem cu adevărat este să ne ajutăm să ne deconectăm.  Atunci când ne facem timp să ieșim la cină sau la o cafea cu prietenii sau doar la o plimbare mai lungă înseamnă de fapt că investim în relațiile noastre pe termen lung.
  3. Să ne vizităm bunicii sau rudele mai în vârstă  Zilele noastre sunt aglomerate. Timpul trece prea repede. Și devine prea ușor să amâni acele vizite până nu este prea târziu. Oricât de tare ne-ar plictisi faptul că mătușa  repetă  aceeași poveste de optzeci și cinci de ori, ca și cum ar fi prima dată, ne vom dori într-o zi ca cineva să ne ofere și nouă aceeași răbdare și compasiune.
  4. Să călătorim în locuri noi Nu trebuie să renunți la job și să călătorești prin lume. Nici măcar nu trebuie să iei o vacanță exotică care împinge limitele zonei tale de confort. Dar din când în când, ieșirea din mediul tău obișnuit poate fi incredibil de revigorant mental. Îți reamintește că există o lume întreagă care există în afara „bulei” tale – și îți schimbă perspectiva. Dacă sunteți din București, de ce nu o călătorie la Giurgiu, la Oltenița, oriunde altundeva decât într-o destinație obișnuită. E posibil să fie o grămadă de lucruri interesante de descoperit.
  5. Să rămânem conectați cu natura Știu că toată lumea spune asta, dar e o realitate, chiar trebuie. Oamenii nu au apărut în epoca industrială, nu au trăit în orașe, printre betoane, ci s-au dezvoltat în natură. Corpurile noastre au fost concepute pentru a prospera în natură. A decide că nu avem timp de petrecut în aer liber înseamnă a decide că nu avem timp să rămânem centrați, echilibrați și cu capul limpede. Ceea ce face mai greu să facem aproape orice altceva în viața noastră. Deja medici din diverse țări au început să prescrie plimbări în natură pentru diverse afecțiuni. Pentru că liniștea de acolo ne ajută să ne conectăm din nou și cu noi înșine.
  6. Să cunoaștem oameni ale căror opinii sunt diferite de ale noastre Este firesc să întâlnești și să formezi conexiuni cu oameni cu gânduri similare. Dar, de asemenea, ne limitează enorm viziunea asupra lumii. Când ne facem timp să investim în relații cu oameni care sunt foarte diferiți de noi, ne deschidem pentru a învăța altfel. Alegem disconfortul în locul ignoranței și aceasta va fi întotdeauna o alegere mai onorabilă. Acesta e, de altfel, și pericolul bulelor din online. Vedem păreri doar similare cu ale noastre, care vin doar să ne întărească diverse convingeri, ceea ce ne lasă fără spirit critic și fără expunere la alt gen de situații decât cele în care credem.
  7. Să râdem Cu cât ne luăm viața mai în serios, cu atât devine mai dificil să facem aproape orice. Râsul este văzut ca un lux, dar ar trebui să-l considerăm o necesitate – ne limpezește mintea, minimizează durerea și ne pune luptele în perspectivă. Râsul întărește sistemul imunitar, stimulează starea de spirit, diminuează durerea, protejează de efectele dăunătoare ale stresului. De asemenea, ne ajută să eliberăm furia și să iertăm mai ușor și mai repede.
  8. Să avem grijă de noi înșine, de mintea și corpul nostru  E printre primele lucruri de care uităm atunci când avem o perioadă mai complicată, ceea ce poate fi un pic ironic, pentru că și mintea, și corpul sunt cele care ne ajută să mergem mai departe inclusiv în aceste perioade. Nu este întotdeauna ușor să tragem de noi să ne trezim mai devreme ca să ajungem la sală sau să ne programăm la analize periodice sau să ne relaxăm la sfârșitul zilei. Dar aceste mici obiceiuri  contribuie imens la sentimentul nostru general de fericire, sănătate și bunăstare.

Sigur, sunt multe altele pe care le putem face, dar e bine să încercăm să ne dăm câte un pic de sens în fiecare zi.

×