x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Abator ultramodern în Transilvania

Abator ultramodern în Transilvania

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    Mihaela Ionescu    |    18 Mai 2009   •   00:00
Abator ultramodern în Transilvania
Sursa foto: /EDITURA INTACT

Cel mai modern abator de ovine din Transilvania, ridicat în localitatea Hereclean ca urmare a unei investiţii de 2,5 milioane de euro şi unde vor lucra circa 50 de persoane, a fost inaugurat vineri în prezenţa ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, şi a oficialităţilor locale.



Investiţia aparţine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contribuţie europeană prin programul SAPARD, diferenţa fiind suportată de cei 64 de crescători de ovine, membri ai cooperativei.

"În România nu mai există un abator la acest nivel. Era un proiect strict necesar, pentru că este loc pe piaţă. La ora actuală există un deficit de circa 20% la carnea de oaie, iar România este pe locul III sau IV în Europa în ceea ce priveşte numărul de ovine", a declarat, la festivitatea de inaugurare, ministrul Agriculturii.

Acesta a subliniat că investiţia trebuie acum urmată de un al doilea pas, la fel de important, respectiv de ameliorarea raselor de oi, pentru ca ceea ce iese pe poarta abatorului să fie de o calitate conformă cu cererea de pe piaţa europeană.

Abatorul va avea o capacitate de tăiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/oră) şi a fost astfel conceput pentru ca în cadrul lui să se poată face şi tăierea porcilor la o capacitate de 400 de capete pe zi.

Dotările abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzând tuturor normelor europene în domeniu. Printre aceste dotări se numără staţia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei vechi şi care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate în decurs de opt ore.

În structura complexului de abatorizare au fost incluse un depozit de lână, o sală de sângerare, camere de frig, depozit de piei, cântar electronic, sistem automat de uscare a oilor (în cazul în care lâna este udă) şi asomatoare, toate separate în fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase şi stomacul animalelor.

×
Subiecte în articol: bun de consum