x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aerobic pentru sedentari

Aerobic pentru sedentari

09 Mai 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
Stilul de viata dezechilibrat – alimentatia necorespunzatoare, lipsa somnului, sedentarismul – ne influenteaza negativ starea fizica si psihica.

  • de LIANA HAINAROSIE

  • INCALZIRE. Aerobicul incepe cu cateva miscari simple de acomodare a corpului cu efortul: rotiri, intinderi, aplecari, stretching pentru gat, brate, picioare, coloana
    O solutie impotriva sedentarismului o reprezinta aerobicul. Specialistul nostru a selectat pentru aceasta un set de exercitii de aerobic care vor fi efectuate de trei ori pe saptamana, cate o ora, fie acasa, fie la sala, fie in aer liber (pe o patura). "Totodata, aerobicul ajuta la corectarea tinutei corpului si, atentie, la eliminarea a 4-5 kilograme intr-o luna. Dar pentru a slabi trebuie sa marim frecventa exercitiilor: in fiecare zi, cate o ora. Si asta nu-i suficient. Va trebui sa renuntam la paine, dulciuri si la a mai manca dupa ora 18:00", spune instructorul de aerobic, tae-bo si stepper Adriana Marina (foto). Si inca un amanunt. Ca sa transpiram cat mai mult, umbla vorba ca trebuie sa ne imbracam cat mai gros. Dimpotriva, nu este necesar sa ne infasuram in haine groase, din plastic, deoarece transpiratia este un proces natural care apare o data cu punerea in miscare a intregului corp.

    Instructorul Adriana Marina ne recomanda sa facem exercitii de aerobic, deoarece intaresc musculatura, confera usurinta in miscari, previn obezitatea, imbunatatesc capacitatea cardiorespiratorie si calitatea somnului si ne fac sa reactionam mult mai bine la stimuli.

    Pentru ca exercitiile sa se desfasoare cat mai bine, ele pot fi insotite de muzica antrenanta, fara intreruperi de ritm, sau de muzica lenta si odihnitoare, care ne produce relaxare, spune instructorul Adriana Marina. Vom face exercitiile pe saltea cu gantere sau la bara. Acasa putem improviza o mica sala de aerobic. Se fac cate 10 exercitii, reluate in cate 3 serii pentru fiecare parte. Aerobicul poate fi combinat si cu miscari mai ample.

    Haine comode, hidratare

    Exercitiile de aerobic sunt usoare si nu necesita un antrenament sau un echipament special. Totusi, echipamentul nu trebuie sa fie strans pe corp, pentru a nu ne ingreuna miscarile. De asemenea, este foarte important ca, inainte cu o ora-doua de a efectua aerobic, sa nu mancam nimic (altfel apar probleme de respiratie, ameteli), iar in timpul exercitiilor sa ne hidratam: cel putin 500 ml de lichid inainte de exercitii. Pentru prevenirea febrei si a intinderilor musculare sunt necesare 10-15 minute de exercitii de incalzire. La final, vom efectua miscari de relaxare a muschilor.

    TALIE. Din pozitia intins pe spate, cu mainile langa corp, talpile fixate pe podea, ridicam si coboram trunchiul
    SPATE, BRATE SI PIEPT. Pe saltea, din pozitia asezat, cu picioarele incrucisate, spatele drept, cu mainile indoite la nivelul umerilor, miscam lateral ganterele
    PICIOARE. Cu o mana sprjinita pe bara, iar cealalta mana in talie, avand spatele drept, ridicam, pe rand, piciorul opus, astfel incat sa formeze un unghi de 90 de grade
    FESIERI. Cu palmele si genunchii sprijiniti pe saltea, spatele drept, ridicam, pe rand, picioarele
    FORFECARI. Din pozitia sprijinit pe un brat, cu membrele inferioare intinse, trecem unul dintre picioare peste celalalt si incercam sa-l ridicam pana la 45 de grade
    ABDOMEN SI SOLDURI. Din pozitia intins pe saltea, cu o mana pe abdomen si cealalta in dreptul capului, avand picioarele ridicate, indoim piciorul si tragem partea opusa a trunchiului spre acesta

    STIRI
    MENOPAUZA. Femeilor care au ajuns la menopauza specialistii le recomanda practicarea unei activitati sportive usoare, mai ales daca nu au facut sport pana atunci. In aceasta etapa a vietii lor, din cauza dereglarilor hormonale, pot lua in greutate foarte usor, oasele pot deveni foarte fragile (osteoporoza), pot aparea insomnii si indispozitii, bufeuri... O activitate fizica practicata sistematic le poate diminua formele de manifestare a acestor simptome.

    CARDIACI. Mersul pe jos contribuie la o mai buna irigare sangvina, intareste sistemul osos, muscular, dar si ligamentele, articulatiile. De asemenea, antreneaza sistemele respirator si cardiovascular. Este o activitate care poate fi praticata de oricine la orice varsta, care necesita un minimum de efort, dar la care consumul caloric este mare. Mersul pe jos 30 de minute, de trei ori pe saptamana, imbunatateste activitatea cardiaca cu 12%. De aceea, el este recomandat bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare. In lipsa efortului fizic, muschiul cardiac isi pierde puterea de contractie. Astfel, el primeste si pompeaza mai putin sange in organism si mai putin oxigen muschilor si organelor.

    DANS. Femeile care danseaza arata mai bine decat cele care nu fac acest lucru, zambesc mai mult, iar miscarile lor sunt mult mai sigure. In timpul dansului este eliminat stresul. De asemenea, sunt solicitate coloana vertebrala si toate grupele de muschi. Dansul imbunatateste circulatia sangvina si exercita o actiune benefica asupra organelor interne. Acest "exercitiu" restabileste activitatea functionala a organismului, favorizand eliminarea toxinelor.

    ×
    Subiecte în articol: aerobic armonia trupului