x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimente benefice împotriva durerilor menstruale. Dieta mediteraneană, soluția salvatoare

Alimente benefice împotriva durerilor menstruale. Dieta mediteraneană, soluția salvatoare

15 Oct 2022   •   21:45
Alimente benefice împotriva durerilor menstruale. Dieta mediteraneană, soluția salvatoare
Sursa foto: champja/Getty Images/iStockphoto

Deși majoritatea tinerelor suferă de crampe în timpul menstruației, vestea bună este că dieta alimentară te poate scăpa de dureri.

Circa 85% dintre adolescente suferă de crampe, balonare și dureri abdominale în timpul menstruației, care uneori se pot întinde pe ani de zile. 

„Deoarece durerea menstruală este o cauză principală a absenteismului școlar pentru adolescente, este important să se exploreze opțiuni care pot minimiza durerea”, spune medicul Stephanie Faubion, director al Centrului pentru Sănătatea Femeii al Clinicii Mayo din Jacksonville, Florida.

Dar există ajustări comportamentale pe care fetele și femeile tinere le pot face pentru a reduce durerile, potrivit unui nou studiu. Acesta a fost prezentat la reuniunea anuală a NAMS și a arătat legătura între dietă și dismenoree, termenul medical pentru durerile din timpul menstruației, scrie CNN.

„Modificarea dietei ar putea fi o soluție relativ simplă care le-ar putea oferi o ușurare substanțială”, precizează Faubion, care este, de asemenea, și director medical pentru Societatea Nord-Americană de Menopauză. Ea nu a fost implicată în cercetare. 

Autoarea principală a studiului, Serah Sannoh, spune că a devenit interesată de subiect din cauza propriilor dureri menstruale, care a afectat-o ​​încă din adolescență.

Dieta mediteraneană

„Am descoperit că dietele bogate în alimente inflamatorii, cum ar fi carnea, uleiul, zaharurile, sărurile și cafeaua cresc riscul de durere în timpul menstruației”, explică Sannoh, care a efectuat cercetarea în calitate de stagiar la Universitatea Rutgers. În prezent, ea este studentă la Școala de Medicină Lewis Katz de la Temple University din Philadelphia.

„Multe dintre alimentele preferate de tineri sunt foarte inflamatorii, carne, produse pline de zaharuri și grăsimi. Dar dacă urmezi o dietă antiinflamatoare, de fructe, legume, ulei de măsline, cum ar fi cea mediteraneană, vei avea mai puține crampe”, precizează medicul Monica Christmas, membru al Consiliului NAMS, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Chicago, care nu a fost implicată în studiu 

Dovezile științifice au arătat că o dietă sănătoasă, un somn bun și mișcarea sunt eficiente pentru a reduce durata și severitatea crampelor. Dar Christmans recomandă ca femeile să consulte și un medic.„Asigură-te că nu există o altă afecțiune care ar putea contribui la prezența simptomelor.”

Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru menstruație, celulele endometriale care au construit o căptușeală în uter pentru a primi ovulul fertilizat, încep să se descompună. Pe măsură ce o fac, acele celule eliberează cantități mari de acizi grași, numiți prostaglandine, pentru a face stratul uterin să se contracte și să expulzeze țesutul neutilizat. De asemenea, organismul eliberează prostaglandine în mod natural, în timpul travaliului.

Ce provoacă durerea menstruală?

Alimentele antiinflamatoare, cum ar fi somonul, legumele, fructele și uleiul de măsline, pot ajuta la minimizarea durerilor menstruale, arată ultimele studii. Prostaglandinele sunt vinovate de constricția vaselor de sânge și a mușchilor netezi, ducând astfel la crampe și durere. Cercetătorii au descoperit că nivelurile de prostaglandine sunt mai mari, iar contracțiile uterine sunt mai puternice și mai frecvente la femeile cu dureri menstruale decât cele care au durere ușoare sau deloc, potrivit Asociației americane a Medicilor de Familie.

„Aceste diete sunt, de asemenea, asociate cu mai puțină tensiune arterială crescută, mai puține boli cardiovasculare, mai puțin diabet, mai puține probleme de artrită, morbiditate și mortalitate scăzute, în special după menopauză”, a spus Christmas.

„Așadar, dacă putem convinge oamenii tineri să mănânce mai bine, să facă exerciții fizice și să aibă un stil de viață mai sănătos, vor fi mai bine pe măsură ce îmbătrânesc.”

În schimb, consumul de alimente inflamatorii adaugă disconfort. Cele foarte procesate și bogate în zahăr și alimentele grase sunt de vină, potrivit unei cercetări din 2018, care a constatat că studentele care au mâncat mai multe gustări, au avut dureri mai mari în timpul menstruației. 

De asemenea, un alt studiu din același an, asupra studentelor din Spania, a arătat că femeile care au băut cola și au mâncat carne au suferit mai mult de dureri în timpul ciclului față de cele care au consumat legume și fructe. De fapt, o analiză din 2020 a constatat că femeile care au mâncat sub două porții de fructe pe zi, aveau riscuri mai mari de crampe menstruale. 

O parte a problemei este reprezentată și de dezechilibrul dintre acizii grași omega-3 și omega-6, a descoperit Sannoh. Acizii grași Omega-3, din alimente precum somon, ton, sardine, stridii, nuci, chia și semințe de in sunt antiinflamatori. Studiile le-au legat de o reducere a riscului pentru multe boli cronice declanșate de inflamație.

Declinul cognitiv provocat de alimentele ultraprocesate

Acizii grași Omega-6 mențin pielea, părul și oasele sănătoase și ajută la reglarea metabolismului, pe lângă rolul lor în sistemul reproducător. Dar prea mulți dintre acești acizi grași pot provoca inflamații atunci când organismul îi descompune în acid arahidonic, care scade pragul de durere al organismului.

„Din cercetările mele, am aflat că persoanele cu diete bogate în acizi grași omega-6, în special cele derivate din produse de origine animală, au o prezență mai mare a acidului arahidonic în organism, ceea ce crește cantitatea de prostaglandine proinflamatorii care ajuta la contractarea uterului”, explică Sannoh.

„Când ai o dietă care echilibrează acizii grași omega-3 și omega-6 și scazi cantitatea de alimente inflamatorii pe care le ingerezi, acest lucru va scădea probabilitatea de a avea dureri la ciclu”, a adăugat ea.

Două studii separate, din 2011 și 2012, au arătat că femeile care au luat suplimente de acizi grași omega-3, au redus intensitatea disconfortului menstrual suficient pentru a scăde utilizarea ibuprofenului pentru ameliorarea durerii. Și un studiu din 1996 a găsit o relație semnificativă între acizii grași omega-3 și simptomele menstruale mai ușoare la adolescenți.

Alte solutii

Schimbarea dietei nu este singura modalitate de a combate durerile menstruale. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, reduc producția de prostaglandine, motiv pentru care ele reprezintă principalul tratament pentru crampe.

Însă aceste medicamente pentru durere au și efecte secundare. Conform unei analize din 2015 realizată din Biblioteca Cochrane, aceste antiinflamatoare provoacă balonare, diaree, amețeli, indigestie, dureri de cap, arsuri la stomac, hipertensiune arterială, greață, vărsături și, în rare ocazii, creșterea enzimelor hepatice.

Anumite pilule contraceptive orale scad, de asemenea, producția de prostaglandine în mucoasa uterină, ceea ce reduce apoi atât fluxul sanguin, cât și crampele. Dozele sub35 de micrograme au fost „eficiente și ar trebui să fie medicamentul de alegere”, conform unei analize din 2009 a Bibliotecii Cochrane.

 

×
Subiecte în articol: dureri menstruale