x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet APROBARE/Vom avea luteină în laptele praf

APROBARE/Vom avea luteină în laptele praf

de Cristina Andreea Calin    |    25 Noi 2008   •   00:00
APROBARE/Vom avea luteină în laptele praf

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a aprobat folosirea luteinei, E161b, în formulele de lapte praf pentru bebeluşi.

Producătorii pot adăuga 250-300 mg/l luteină în laptele praf pentru sugari şi 500 mg/l în laptele de creştere, pentru copiii mai mari de 1 an. Totuşi, Comisia pentru Produse, Nutriţie şi Alergeni din cadrul EFSA nu a aprobat specificarea pe etichetă a faptului că luteina este benefică ochilor, spunând că nu a fost demonstrat acest lucru. Producătorii de formule de lapte praf au fost dezamăgiţi de hotărârea luată de EFSA şi spun că se vor lupta până când vor putea scrie pe ambalaj că luteina ajută la sănătatea ochilor. Următorul lor pas este cererea unei opinii de la Comisia Europeană, de unde speră să aibă un rezultat pozitiv. Mai mult, ei spun că este imposibil să adauge un ingredient precum luteina şi să nu justifice clienţilor motivul. Nu faptul că duce la colorarea formulei de lapte este important pentru ei, ci ajutorul pe care îl oferă bebeluşilor, crescându-le acuitatea vizuală şi prevenind probleme ce pot apărea la nivelul ochilor. 

Luteina, E161b, este un colorant galben natural, înrudit cu carotenoidele şi nu are efecte adverse asupra sănătăţii. În stare naturală se găseşte în legumele cu frunze verzi şi are rolul de antioxidant la nivelul organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum