Avocado conţine între 5% şi 25% grăsimi ce protejează vasele
sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. În acest fruct se găsesc substanţe
ce reduc nivelul colesterolului în sînge.
Avocado conţine între 5% şi 25% grăsimi ce protejează vasele sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. În acest fruct se găsesc substanţe ce reduc nivelul colesterolului în sînge.
Cercetătorii de la Wesley Medical Centre (Queensland,
Australia)
au demonstrat că persoanele care mănîncă un avocado pe zi nu au probleme cu
colesterolul. Participanţii la studiu au mîncat zilnic cîte un avocado crud
timp de trei săptămîni. La sfîrşitul studiului, cercetătorii au constatat că
avocado reduce colesterolul din sînge cu 8,2%, iar o dietă cu conţinut mic de
grăsimi scade colesterolul cu doar 4,9%. Acest efect se datorează
betasitosterolului, substanţă prezentă în
miezul de avocado, ce împiedică asimilarea grăsimilor şi previne bolile
cardiovasculare.
PROPRIETĂŢI. “Avocado este originar din Mexic, unde este folosit pentru
producţia de ulei. Un fruct de avocado poate să atingă pînă la 1 kilogram
greutate. Acest fruct conţine între 14% şi 25% grăsimi vegetale uşor
asimilabile, ce protejează vasele sangvine. Este apreciat de asemenea pentru
proprietăţile sale antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante.
Studiile au demonstrat că avocado reduce intensitatea simptomelor ce însoţesc
creşterea în volum a prostatei. Recent, s-a descoperit că în avocado se găseşte
o substanţă – persenona – cu acţiune antiinflamatoare”, arată prof. dr Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
CRUD. Chiar dacă
este un fruct, avocado se consumă mai mult ca fel de mîncare. Prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm avocado crud, adăugat în salate
sau amestecat cu condimente exotice. Dacă este tratat termic, avocado capătă un
gust amărui. Din avocado se pregăteşte un sos, numit şi unt vegetal datorită grăsimilor
pe care le conţine. Spre deosebire de untul obişnuit, untul vegetal din avocado
nu creşte colesterolul şi nu pune în pericol silueta. Sosul de avocado se poate
asezona cu usturoi, piper, peşte sărat. 100 g avocado conţin 165 de calorii,
mai mult decît alte fructe. Comparativ cu alte fructe, avocado este mai săţios
datorită grăsimilor şi fibrelor alimentare. Proteinele din avocado sînt uşor de
digerat.
VITAMINE. Avocado
este bogat în vitaminele A, B, C, D, E, K. Datorită B-urilor, acest fruct are
efecte tonice asupra sistemului nervos şi este sursă bună de vitamina A (60
micrograme/100 g), ce stimulează acuitatea vizuală. 100 g avocado ne furnizează
15 mg vitamina C şi 1 mg fier, elemente cu rol important în stimularea imunităţii
şi prevenirea anemiei feriprive.
Anticancer
Un studiu efectuat la Universitatea Ohio (SUA) a arătat că avocado previne cancerul. Vitaminele şi mineralele din avocado favorizează eliminarea toxinelor şi reduc stresul oxidativ, aflat la originea bolilor neurodegenerative şi a cancerului.
100 grame avocado
Calorii 165
Grăsimi 5-25 g
Proteine 2 g
Zaharuri 1,6
g
Fier 1 mg
Vitamina C 15 mg
Vitamina A 60
microg