x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Beneficii - Vitamine pentru ochi

Beneficii - Vitamine pentru ochi

de Oana Antonescu    |    06 Mar 2008   •   00:00

Mănâncă morcovi ca să ai o vedere bună, ne sfătuiau pe bună dreptate mamele, fiindcă pigmentul natural numit betacaroten este un precursor al vitaminei A, un antioxidant care previne orbirea şi cataracta.

Mănâncă morcovi ca să ai o vedere bună, ne sfătuiau pe bună dreptate mamele, fiindcă pigmentul natural numit betacaroten este un precursor al vitaminei A, un antioxidant care previne orbirea şi cataracta. Betacarotenul se găseşte atât în morcovi, cât şi în roşii, legume verzi, fructe de pădure. Carenţa de vitamina A provoacă xeroftalmie (uscarea conjunctivei şi a corneei) şi umflarea pleoapelor.

 

Cristalinul ochiului uman conţine în mod natural o cantitate mare de vitamina C. Dacă această cantitate scade, acuitatea vizuală este afectată. Persoanele care consumă mai puţin de 125 mg de vitamina C pe zi prezintă un risc mai mare de a suferi tulburări de vedere decât cele care au un aport zilnic de 500 mg. Fumătorii au nevoie de un plus de vitamina C, fiindcă un pachet de ţigări consumă tot atâta vitamina C cât se află într-o lămâie. La cei care fumează, carenţele de vitamina C favorizează apariţia cataractei mai devreme şi mai rapid. Consumul constant de citrice previne, de asemenea, glaucomul. Din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească nici vitamina E, fiindcă îmbunătăţeşte acuitatea vizuală. Vitamina E se poate procura din alune, nuci, seminţe de floarea-soarelui, germeni de grâu.

 

LUTEINĂ. Luteina şi zeaxantina sunt doi pigmenţi naturali ai ochilor, care previn apariţia degeneresecenţei maculare, una dintre cele mai frecvente cauze de orbire la vârstnici. Principalele surse de luteină şi zeaxantină sunt fructele şi legumele proaspete, de culoare închisă: portocale, kiwi, prune, pepene, struguri, mazăre, fasole verde, spanac, broccoli, ardei gras.

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă