x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Burstin Bits - Pocneşte sănătatea

Burstin Bits - Pocneşte sănătatea

de Cristina Andreea Calin    |    02 Sep 2008   •   00:00
Burstin Bits - Pocneşte sănătatea

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Antioxidantul folosit este cancerigen
Guma pocnitoare este un produs periculos pentru copii, din cauza aditivilor, care dau stări de agitaţie şi deficienţă de concentrare.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Antioxidantul folosit este cancerigen
Guma pocnitoare este un produs periculos pentru copii, din cauza aditivilor, care dau stări de agitaţie şi deficienţă de concentrare.

Bubble Gum Burstin Bits se vinde la magazin sub denumirea de "gumă pocnitoare". Dacă această denumire nu îi pune pe părinţi pe gînduri, atunci compoziţia sigur ar trebui să o facă. Ingredientele gumei sînt: "Zahăr, sirop de porumb, maia de gumă, glicerină E 422, emulsifiant (lecitină de soia E 322), acid citric E 330, arome artificiale, antioxidant (BHA) E 320, coloranţi: colorant de mure E 133 albastru briliant. Un pachet conţine calorii: 25, grăsimi 0, sodiu 0 g, carbohidraţi 6,4 g, din care zaharuri 6 g, proteine 0.

ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul ca fiind de tip gumă de mestecat, obţinut din zahăr şi sirop de porumb (amestec de glucoză-fructoză), ambele cu un index glicemic foarte ridicat. Această compoziţie stresează pancreasul endocrin, care va fi nevoit să producă o cantitate mai mare de insulină. Guma conţine aditivi alimentari periculoşi E 320 şi colorantul artificial E 133 albastru briliant. Acesta din urmă este denumit de producător "colorant de mure", făcîndu-ne să credem că este natural, el fiind de fapt un colorant chimic azoic de sinteză. E 133 poate induce hipercactivitate, bronhocostricţie, rash ş.a. persoanelor sensibile. Doza zilnică admisă este de 12,5 mg/kg corp. Butilhidroxianisolul E 320 provoacă alergii, stare de somnolenţă, induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), este cancerigen şi are efecte estrogenice. Doza zilnică admisă este de 0,5 mg/kg corp. Efectele negative ale acestor aditivi se manifestă mai puternic asupra copiilor, care sînt mai sensibili la aceste substanţe chimice.

CONCLUZII. Specialistul conchide, în urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de cancer, celor cu sindrom proinflamator sistemic. Persoanele care suferă de diabet vor ţine cont de aportul de glucide adus de produs.  

×
Subiecte în articol: bun de consum