x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carne roşie pentru anemici

Carne roşie pentru anemici

de Georgeta Licsandru    |    26 Feb 2008   •   00:00

Carnea de vită, de porc, de vânat, de oaie este o sursă importantă de proteine, vitamine, minerale. Dezavantajul cărnii roşii sunt grăsimile. Mai mult de jumătate din grăsimi sunt sa­turate, de aceea trebuie să alegem doar carnea slabă.

Carnea de vită, de porc, de vânat, de oaie este o sursă importantă de proteine, vitamine, minerale. Cu o garnitură din legume, carnea roşie furnizează organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier. “Dezavantajul cărnii roşii sunt grăsimile. Mai mult de jumătate din grăsimi sunt sa­turate, de aceea trebuie să alegem doar carnea slabă. Este suficientă o porţie de carne roşie slabă – pregătită la grătar sau la rotisor – pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine. Carnea roşie se remarcă prin conţinutul de fier uşor asimilabil. 120 g carne slabă de vită furnizează 16% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier al bărbaţilor. Iar carnea de vânat este sursă foarte bună de fier, zinc şi chiar acizi graşi esenţiali omega 3”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Prin conţinutul de fier, carnea roşie previne anemia. Iar vitamina D împiedică fragilizarea oaselor la copii şi osteoporoza la adulţi. Mineralele din carnea roşie îmbunătăţesc fertilitatea masculină. Tot carnea roşie menţine sănătatea sistemului nervos datorită

vitaminei B12. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm carne roşie de două-trei ori pe săptămână, dar raţia săptămânală nu trebuie să depăşească 500 g.

 

Grăsimi

Pentru a putea fi numită slabă, carnea de vită trebuie să conţină aproximativ 5% grăsimi, de porc – 5%, de iepure – 5%-6%, carnea de miel – 9%-10%. Din păcate, la noi se găseşte mai greu carne slabă. Muşchiul slab de porc ar trebui să conţină în jur de 5% grăsimi, la noi însă ajunge la 20%-30%. Avantajul cărnii fără grăsimi este aportul caloric scăzut. Astfel, 100 g vită slabă conţin 123 de calorii, aceeaşi cantitate de carne de oaie slabă –162 de calorii, porcul slab – 123, iepurele sălbatic – 137,

viţelul – 106. “Carnea roşie slabă conţine şi o grăsime bună – acidul linoleic conjugat (CLA). Acesta joacă un rol important în arderea grăsi­milor şi previne obezitatea, deoarece împiedică depunerea acestora pe abdomen şi coapse”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

ATENŢIE LA EXCESE! “Carnea roşie nu este rea. Doar noi greşim, deoarece facem abuz şi o pregătim necorespunzător. O porţie de supă cu carne, o friptură slabă la grătar nu fac rău. Dar carnea prăjită nu este deloc sănătoasă. Deoarece, în timpul prăjirii, sunt generate substanţe cancerigene, care suprasolicită pancreasul”, ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. O dietă monotonă, bazată numai pe carne roşie, poate provoca gută, cancer de colon.

×