x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CEMĂNCĂM / Iaurt cu mult zahăr

CE BEM, CEMĂNCĂM / Iaurt cu mult zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    26 Noi 2008   •   00:00
CE BEM, CEMĂNCĂM / Iaurt cu mult zahăr

Iaurtul Yoganic light este un produs care încearcă să inducă în eroare consumatorul prin denumirea pe care o are. Cuvântul "yoganic" seamănă foarte bine cu "organic" astfel încât un client grăbit ar putea crede că a făcuto afacere cumpărând un iaurt de calitate la un preţ mic.



"Adevărul este cu totul altul. Iaurtul conţine aditivi alimentari periculoşi şi foarte mult zahăr, fiind un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional", ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Deşi valoarea energetică a iaurtului nu este foarte mare, cantitatea de zahăr este stresantă pentru pancreasul endocrin. Acesta va fi forţat să producă o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă de timp.

ÎNDULCITORII CHIMICI
Producătorul foloseşte pentru acest iaurt doi îndulcitori chimici de sinteză foarte controversaţi. Aspartamul şi acesulfamul K sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate de majoritatea specialiştilor, însă au şi mulţi apărători. Despre E950, oponenţii utilizării lui spun că, poate induce stres metabolic şi are potenţial cancerigen. De asemenea, ei afirmă că nu este recomandat în curele de slăbire, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează şi bolnavilor, cu excepţia diabeticilor. Doza zilnică recomandată pentru E 950 este de 7,5 mg/kg corp. Aspartamul poate produce ameţeală, stări de oboseală, iritabilitate, halucinaţii, palpitaţii, anxietate, spasme musculare, pierdea memoriei şi cancer de creier. Simptomele se manifestă mai ales în cazul persoanelor sensibile.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, bolnavilor de cancer, celor cu probleme ale tractusului digestiv, bătrânilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil.

Ingrediente:
Iaurt cu lapte degresat cu 11% piersici cu un tip de zahăr şi îndulcitor. Iaurt din lapte degresat, piersici, apă, zahăr, suc de piersici din concentrat de suc de piersici, inulină, amidon, regulator de aciditate (acid lactic E270 , citraţi de sodiu E331, acid citric E330, citrat de calciu E333), agent de îngroşare pectină E440, aromă, aliment colorant concentrat de şofrănaş, îndulcitor (aspartam E950, acesulfam K E951), colorant betacaroten E160. Conţine o sursă de fenilalanimă. Informaţii nutriţionale: valoarea energetică pentru 100 g: 231 Kj/54 kcal, proteine 3,9 g, carbohidraţi 9.0 g, grăsime 0, 1 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum