Statisticile arată că în România o femeie este bătută la câteva secunde. Din păcate, puţine dintre victime se adresează poliţiei, de frică, de ruşine sau din alte motive. Ce îl împinge, însă, pe bărbat să ridice mâna?
Psihologii consideră că „bătaia” este menită să stabilească graniţe şi, de asemenea, dominare. Când nu are loc dialogul prin limbaj, forma fizică este mult mai la îndemână. „De ce nu va avea loc dialogul prin limbaj? Şi de ce suferă bărbaţii mai degrabă decât femeile de asta?
Pentru că, în ciuda mitologiei patriarhale, bărbaţii sunt sexul slab, chiar dacă „au” sexul puternic. Lumea psihologică a unui bărbat nu e la fel de colorată lingvistic pe cât cea a unei femei, şi asta, ironic, printr-un defect educaţional în spatele căruia tot o femeie stă. Doar că e femeia idealizată, vezi mama, care îi şopteşte băieţelului ei că, la maturitate, să fie puternic, neînfricat şi, mai ales, să nu se poarte ca o femeie, că o să râdă femeile de el”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu.
„Scânteia” care duce la bătaie
Majoritatea faptelor de agre-siune domestică se petrec în timpul intoxicaţiei cu substanţe, îndeosebi alcool. România e pe locul 5 în lume, un palmares redutabil, la consumul per-capita de substanţe. Un pacient cu probleme de compor-tament poate merge la terapie, centrată pe comportament, evident, şi pe diversificarea comportamen-tului, astfel încât să previi violenţa, mai degrabă decât să o combaţi.